Tips for å rydde opp i rotete oppgaver

De siste to ukene har jeg følt at jeg har vært i god rute med bacheloren, men så kom tredje veiledningstime. Jeg må både kutte mye, omformulere mange setninger og legge til mer fakta og diskusjon. I tillegg må jeg endre plassering på mange avsnitt. Men jeg har nok ord! Bacheloroppgaven skal være på cirka 10.000 ord. Jeg har nå 10.700, og det er ok.

I arbeidet med bacheloroppgaven har jeg selvfølgelig lært at det er lurt å starte tidlig, men på et visst tidspunkt er det mye «rot overalt» i oppgaven. Det inkluderer avsnitt man gjerne vil ha med men ikke finner passende plass til. Derfor har jeg laga en liten hjelpeliste for større oppgaver når man kommer til det punktet at alt er kjipt og rotete. For det vil skje de fleste på et eller annet tidspunkt..

DSC_4337
Alt anna enn å fikse på bacheloren er fristende nå, men det gjelder å holde ut, men også være god til å ta pauser. Her fra Høgskolen i Innlandet avdeling Hamar. Nydelig ❤

Supertriks for å ordne opp i rotet i større oppgaver:

 1. Gjerne lag en plan for hva du gjør når slik at du vet hva du skal gjøre når du står opp. Da slipper du å bruke mye tid på å tenke på hva du skal gjøre.
 2. Bruk overskrifter, men bruk de litt kritisk. Ikke ny overskrift for hvert avsnitt, men for hvert overordnede tema.
 3. Fokuser på en og en ting, slik som korrektur, struktur, diskusjonsdel, flytting av tekst osv. Lag innholdsfortegnelse, og se om du synes strukturen er ok. Da er det også lettere å flytte ting fra innledning til diskusjon for eksempel.
 4. Lag et eget dokument hvor du punktvis skriver hva du mener mangler før sluttproduktet er ferdig. Lista mi inneholder blant annet dobbeltsjekk alle kilder og fyll inn etter malen. PS: Ikke lag dette dokumentet for tidlig. Da føles det som står der bare uoverkommelig. Lag det helt på slutten. Eller bare skriv på papir.
 5. Skriv det ut og les gjennom. Bruk markeringstusjer og penn for å notere i dokumentet og senere rette det opp i Word.
 6. La andre lese gjennom. Det behøver absolutt ikke være veileder eller lærer, men foreldre, venner, kolleger eller studievenner. De kan også gi en god pekepinn på både språk og oppbygning.

  DSC_0595
  Ikke les deg ihjel! Men det går an å lese ute, eller bare slappe av. Sola gir D-vitamin, fregner og en god følelse i kroppen. Husk solkrem 🙂
 7. Min favoritt: ta pauser. ❤ Ikke for å sjekke sosiale medier, men for å gjøre helt andre ting. Det kan både være underveis i skrivinga, pauser i helgene eller på kveldene (eller på dagtid). Gjør noe du liker og som får tankene bort! Selv har jeg vært utrolig flink til å ta pauser ved å ha helt fri i helgene.
 8. Les andre oppgaver og få inspirasjon. Men ikke kopier teksten.
 9. Fjern all unødvendig tekst. Alt som gjentas bør du egentlig fjerne. Da vil teksten med en gang virke mer rett på sak og bli bedre.
 10. Legg bort mobilen når du skriver. Og kanskje litt ellers også.

Jeg skal ha siste veiledningstime på bacheloren min i morgen! Jeg sendte den inn på torsdag sånn at veilederen min skal ha god tid. Jeg er egentlig ganske spent. Tilbakemeldingene jeg får da er om alt, og så skal jeg forhåpentligvis ikke bruke alt for lang tid på å rette det opp, og dermed levere i slutten av uka ❤

Fristen for oss er 2. mai, men jeg har lyst til å ha noen fridager for å gjøre det jeg selv råder andre til, nemlig være ute i frisk luft med gode venner og få fregner.

image

//Astrid fra Bachelor i folkehelsearbeid på Elverum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s