Bachelor-by

Det er mai! En av mine favorittmåneder, tross eksamenstid. I år er mai og tanken på at sommerferien nærmer seg dog litt bittersøt, for sommerferie betyr innleveringer av bacheloroppgaver og at de aller fleste 3. klassingene ikke kommer tilbake etter sommeren.

Dere som har lest mine tidligere blogginnlegg har kanskje fått med dere at jeg snakker varmt om fadderuken og faddere, og noe av det er så klart fordi jeg selv hadde en veldig god erfaring med fadderne mine. Sammen med fadderuken er fadderne blant de første vennene du får som student, og det er mange 3. klassinger jeg kommer til å savne veldig neste år. Christopher, min «fadderonkel», er i dag en av mine nærmeste venner her, og i tillegg til å være en venn er han også en som kan roe meg når jeg freaker ut for eksamener. Han gir meg råd om hva jeg skal fokusere på og hvilke pensumbøker jeg egentlig kan hoppe over. Med sånne råd er han og andre 3. klassinger en enorm hjelp og støtte, og byen kommer nok ikke til å føles helt den samme til høsten.

20180501_234935
Chris og meg på nyttårsbord for psykologistudentene i fjor.

At så mange kun tar Bachelor her, og at dette på den måten er en slags «Bachelor-by» er en av de få kjipe sidene av Lillehammer som studieby. Her på Lillehammer tilbyr Høgskolen bare ni masterstudier på heltid, og min erfaring er derfor at de aller fleste (i hvert fall på psykologi) tar mastergraden sin i andre byer.

Det er mulig jeg er bortskjemt fra min studietid i Trondheim, der veldig mange går hele løpet fra bachelor til master, i tillegg til at flere bytter studier eller generelt blir lenge i Trondheim også etter endt studietid. For meg er planen om master i Danmark veldig klar, og selv om det ikke blir Danmark vet jeg at det i så fall blir master i en annen by. Tanken på at jeg allerede til høsten begynner på mitt siste år her i Lillehammer får det definitivt til å knyte seg litt i magen. Selv om det har en tendens til å hope seg opp med psykologistudenter fra Lillehammer i for eksempel Aarhus og at jeg sånn sett (hvis jeg klarer å komme inn) både kan regne med å studere med venner og ikke minst dele studieby med venner fra trinnet over en siste gang, er det jo ikke alle som skal dit. Med bare ett år igjen gjelder det å nyte tiden som er nå, for plutselig er den over. To år har gått utrolig fort, og jeg har ingen tvil om at 3. klasse kommer til å rase forbi og at jeg plutselig sitter der med en Bachelor i psykologi og lurer på hva som skjedde.

Linn
2. årsstudent
Bachelor i psykologi
Studiested Lillehammer

2 kommentarer om “Bachelor-by

1. Heisann! Nå håper jeg på at du kommer inn på Danmark som du ønsker, men hvilken andre byer kan man ta en klinisk master i som kan gi deg psykolog tittelen?

1. Tusen takk! Å ta klinisk master i utlandet er ikke alltid en lett vei, og veien til autorisasjon kan bli komplisert og vanskeligere enn man trodde, slik vi for eksempel ser i saken om Budapest-studentene, der utdanningen etter 15 år med godkjenning plutselig ikke var god nok lenger. Derfor snakker vi om få «sikre» valg, som i dag såvidt jeg vet er Danmark (på grunn av nordisk samarbeid) og Polen (husker dessverre ikke hvilket universitet, men det bør ligge info på nett). I Danmark er det i hovedsak Aarhus og København som er «mest relevant», eller i det minste der flest studenter fra Lillehammer kommer inn. I følge ANSA skal det også være mulig i Odense (Syddanske universitet) og Aalborg. Opptak til de sistnevte studiestedene vet jeg dessverre lite om. Å ta klinisk utdannelse i utlandet kan være komplisert fordi helsedirektoratet ikke forhåndsgodkjenner utdanningene, så du risikerer å ta en hel utdannelse og så ikke få den godkjent etterpå. Etter hva som blir sagt på linjen skal det være mulig å ta klinisk utdannelse i for eksempel England og Tyskland og få den godkjent i Norge, men det er ikke en «sikker» vei, og studenter blir individuelt vurdert på hva deres utdanning tilsvarer sammenlignet med norsk utdannelse. Anbefaler deg å ta en titt på ANSA sine sider om psykologiutdannelse i utlandet, samt at du kan ta en kikk på innlegget mitt «Drømmen om Danmark» hvis du ikke allerede har gjort det 🙂 Håper dette ga deg noen svar!