Tenke fort eller langsomt

En ball og racket koster til sammen 110 kroner. Racketen koster 100 kroner mer enn ballen. Hvor mye koster ballen?

Tenke, fort og langsomt
Denne uken har foreleseren min i psykologi snakket om hjernen og intelligens. Hun snakket kort om boken Thinking Fast and Slow, skrevet av nobelprisvinneren Daniel Kahneman. Navnet Daniel Kahneman har faktisk blitt namedroppet i nesten alle høgskoleemnene jeg har hatt så langt, både i Lillehammer og i Sør-Afrika. Så jeg tenkte å gi han litt oppmerksomhet i dag fordi den er sjukt bra. Faktisk har jeg brukt noen av eksemplene fra boken hans på flere av eksamensbesvarelsene mine så langt, så om du skal studere til høsten vil jeg anbefale deg å begynne på boken snart.

I eksempelet over er det lett å svare feil. De fleste av oss svarer at ballen koster 10 kroner så raskt man har lest spørsmålet. Men det er feil. Likevel svarer ca. 80 prosent dette. Det er noe med tallene som gjør at vi bare vil legge 100 og 10 sammen, uten å dobbeltsjekke svaret. Nobelprisvinneren forklarer at vi tenker i ett av to systemer, enten system 1 som er raskt, intuitivt og følelsesdrevet, eller system 2 som er mer langsomt, rasjonelt og logisk. Begge med sine styrker og svakheter. Kahneman skriver at intuisjonen kan lure selv den smarteste, fordi den er raskest. Når man svarer feil i oppgaven over er det fordi man bruker system 1, mens man burde bruke system 2.

Hverdagen
Ifølge nobelprisvinneren bruker vi stort sett system 1 uten å tenke noe særlig over det i hverdagen, type hilse på folk på gaten. System 2 derimot brukes når vi skal ta et bevisst valg, type velge utdanning og lignende. System 1 er som regel tilfredsstillende i de fleste situasjoner og hjelper oss til å komme frem til svaret raskt. Men av og til trenger man en mer system 2 tilnærming der man tenker nøye gjennom hva man skal gjøre. System 2 øker sjansen for å velge riktig, men vi har ikke mental kapasitet til å bruke det døgnet rundt, derfor trenger man begge systemene.

Rekrutteringsprosesser
På BOL har vi lært om en side av fenomenet som er særlig relevant i rekrutteringsprosesser. Mange av oss tenker at vi er gode til å finne den rette personen på rett plass gjennom magefølelsen, men bøkene vi har lest og eksemplene vi har blitt presentert viser at det er mange fallgruver å gå i.

For å bruke Kahneman sitt begrep vil rekruttering kreve en mer system 2 tilnærming. Ett av take-awayene mine fra boken er å prøve å gjenkjenne når jeg selv eller andre stoler for mye på system 1 ubevisst for så å prøve å tvinge frem en mer system 2 tenking.

Maurits Wesøe
Meg og boys

African time
Ellers har uken inneholdt levering av noen gruppeprosjekter vi har jobbet med gjennom semesteret. Endelig! For meg har gruppeprosjektene vært litt av en opplevelse. Jeg har vært på gruppe med noen sør-afrikanere og jeg har forstått hva begrepet «Africa-time» innebærer. Det har vært mye venting for å si det mildt. Makan til avslappet holdning skal man lete lenge etter.

Btw, Riktig svar er 5.
5 + 105 = 110.

Maurits Wesøe / Bachelor i Organisasjon og ledelse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s