Holder det med gode karakterer?

Da jeg startet på min bachelor, hadde jeg først vært på åpen dag på Høgskolen. I tillegg hadde jeg forsøkt å knytte litt bekjentskap til noen av reiselivsstudentene som allerede studerte her. Derfor ble jeg invitert på flere arrangementer med Reiselivsforeningen ved skolen, blant annet karrieredagen. Jeg fikk fri for å gå på denne dagen, hvor jeg stilte mange spørsmål til de ulike standholderne – og studentene som allerede gikk her. Hva kunne man bli? Fikk man jobb etter bacheloren? Er det mye obligatorisk? Er fagene vanskelige? Dette var bare noen av spørsmålene som surret i hodet på meg der jeg gikk. Svarene jeg fikk var gode, men det var få som helt kunne svare på hva man kunne bli – det var så mye, studiet åpner så mange dører.

Likevel var det ett spørsmål som jeg først og fremst ville ha svar på –  var det vanskelig å få jobb etter studiet? Da snakket jeg med ei fra NHO. Hun fortalte at hun så egentlig ikke så mye på karakterer. Hun sa det rett ut; jeg vil heller ha en arbeidstaker med bare C´er og god jobberfaring, enn en med kun A´er og ingen jobberfaring.

Hun poengterte viktigheten av å gjøre noe ved siden av studiene. Ikke nødvendigvis å jobbe, men å fylle CVen sin mens man studerer. Da fikk jeg også fortalt hvor viktig den frivillige innsatsen er, og at man kan få gode referanser om man gjør en god jobb. Og ikke minst, bygge det nettverket du sårt må ha.

En måned senere søkte jeg på Bachelor i markedsføring og ledelse av turismeopplevelser, og gikk et semester før jeg bestemte meg for å bli fadder for internasjonale studenter. Det tok ikke lang tid før Reiselivsforeningen tok kontakt, og med det hadde jeg et frivillig verv. Etter X-Games i Hafjell jobbet jeg også mye med arrangementer på frivillig basis. Jeg har lagt ned mye tid og energi og vært veldig frempå. Det viste seg at det skulle lønne seg – for senere fikk jeg jobb hos Birken (bare via nettverk) – der jeg nå jobber med sosiale medier. Dette viser hvor viktig det er å hele tiden gjøre en bra jobb, uansett om det er frivillig eller ikke. Det kan være at det er dine neste arbeidsgivere du jobber for!

I tillegg har jeg flere frivillige verv. Dette er rett og slett for å få praktisk erfaring jeg ikke får i samme omfang på skolen. Det er mye jeg har lært av vervene og den frivillige jobbingen jeg ikke kunne fått gjennom all teorien, og denne er ekstrem verdifull til senere. Særlig da man vet hvordan markedet der ute er! Det er flere studieretninger som fokuserer på karakterer, men det har blitt mer og mer vanlig å fokusere mer på erfaring enn karakterer. Derfor er det absolutt å anbefale å gjøre noe ved siden av, noe som kan gi litt påfyll til senere. Særlig da man går studier som f.eks. reiseliv, Sport Management og organisasjon og ledelse.

Men går det ikke an å ha begge deler? Det er ofte man hører om de som kun jobber, og klarer seg med ståkarakterer på skolen. Ellers er det de som kun jobber med skole og har bare de høyeste karakterene. Men nei, det er ikke slik. Det gjelder å finne en balansegang. Det er i aller høyeste grad mulig å få gode karakterer og likevel ha noen verv eller jobb ved siden av studiet.  Man må bare finne noe som passer hver enkelt. Det er ikke alle som klarer like mye av begge deler, og noen har kanskje mer enn nok med en ting av gangen. Men om man får det til; det er absolutt givende å få erfaring og bygge nettverk ved siden av studiene.

Et eksempel på dette er ei veldig god venninne av meg, May Linn. Hun fikk jobb (en ganske god en også) før hun var ferdig med bachelorgraden. Dette fordi hun var veldig flink og strukturert utenfor og på studiene sine! Les gjerne intervju med henne her.

Håper dette var interessant ! Sjekk gjerne ut hvilke studentorganisasjoner og foreninger som er ved ditt studiested. Kanskje finner du noe som passer for deg?

pbblogg

Gyda
2. årsstudent
Bachelor i markedsføring og ledelse av turismeopplevelser