Hva har jeg lært så langt?

I anledning nasjonaldagen vil jeg dra frem Grunnlovens §109: ”Enhver har rett til utdannelse. Barn har rett til å motta grunnleggende opplæring. Opplæringen skal ivareta den enkeltes evner og behov og fremme respekt for demokratiet, rettstaten og menneskerettighetene. Statens myndigheter skal sikre adgang til videregående opplæring og like muligheter til høyere utdannelse på grunnlag av kvalifikasjoner.”

I dagens blogg skal jeg fortelle dere hva jeg har lært så langt. For å avgrense det litt (for jeg har lært masse), skal jeg fortelle dere hva jeg har lært denne uka. For det er ikke rent lite det heller.

Fokus denne uka har vært på hjul. Jeg er enig i at det kanskje ikke høres ut som verdens mest spennende tema, men det er utrolig viktig med ordentlige hjul med de riktige egenskapene. Det er viktig for å unngå jordpakking. Og det er viktig å unngå jordpakking for å få til optimale forhold for at planter skal vokse i jorda. Og det er viktig at planter vokser fordi vi trenger noe å høste. Og det er viktig å ha noe å høste fordi bønder skal tjene til livets opphold. Men det er ikke minst viktig å ha noe høste, slik at man kan fø det norske folket.

På tirsdag hadde vi besøk av to karer fra Kr. Faksvåg AS og Michelin. Begge er ledende hjul- og dekkimportører/produsenter i Norge. De fortalte oss om viktigheten av gode landbrukshjul og de ulike krava de bør ha for å unngå alvorlige pakkeskader. Krava som ble nevnt var blant annet belastning, hastighet, vridmoment/dynamisk belastning, gode kjøreegenskaper, komfort og stabilitet. For jo mer trykk jorda blir utsatt for, jo mindre luft og vann blir tilgjengelig for planta. Læreren vår i fjor i emnet Plantekultur 1, brukte denne sammenligningen for å forklare jordpakking: en luftig og deilig sjokoladekake, kontra en seig og tettpakka brownie. Er du med? Regner med det, for den parallellen er rimelig klar.

Ved å regulere lufttrykk i dekket kan man redusere pakkinga betraktelig. Og man må justere trykket ut ifra hva slags funksjon maskinen skal ha. Skal du kjøre med såmaskin på jordet trenger du andre hjulkvaliteter enn hvis du skulle kjørt med henger langs veien.

I går hadde vi en feltdag der vi studerte traktorer og maskiner på Blæstad. Vi skulle undersøke ulike dekk, prøve fylling av luft i hjul og lese av lufttrykk. Deretter skulle vi bruke tabeller og kalkulatorer for lufttrykk for bestemte dekk til ulik bruk. Resultatene skal loggføres i en våronnrapport.

32765806_10155322060986373_3880961134752169984_n
Dette var en av traktorene vi sjekka.

Så dette er hva vi har lært denne uka. Jeg håper alle feirer 17.mai godt, og at dere kanskje tar en ekstra titt på lufttrykket i dekka deres.

Gratulerer med dagen, og prekæs

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi
Bachelor agronomi

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s