Tre år som student er snart over

Om få uker har jeg en Bachelor i folkehelsearbeid, og det har gått altfor fort! Dette blogginnlegget handler mye om hva jeg har lært fra pensum, men også om å være student ved HINN Elverum.

Gjennom ulike emner har jeg fått både teoretisk og praktisk kunnskap, og stort sett har vi hatt begge deler i ulike emner, sånn at vi kan gjøre det vi lærer i teorien i praksis. For min del har dette vært avgjørende for at jeg har trivdes godt og forstått pensum. Et eksempel er at vi i emnet Kosthold og fysisk aktivitet gjennom livsløpet lærte om kosthold for ulike grupper ( barn, eldre, idrettsutøvere og den voksne befolkningen), for så å lage maten på skolekjøkkenet. Det samme gjelder fysisk aktivitet: vi lærte om hva slags fysisk aktivitet ulike grupper skal ha, og testet ut dette selv. Det innebar blant annet aktiviteter basert på lek for barn, og roligere aktiviteter for eldre, gjerne med musikk de kjente igjen. Under ser dere de ulike emnene gjennom hele bacheloren, hentet fra inn.no. Jeg anbefaler også å ta en titt i tidligere innlegg merket med folkehelsearbeid/Astrid om du vil grave litt mer 🙂

utklipp inn.no emner.JPGFørste året gikk jeg på Årsstudium i friluftsliv, som jeg har inntrykk av at er ganske likt Årsstudium i idrett. Det er blant annet treningslære, pedagogikk og aktivitetslære på timeplanen. Mye av undervisningen er praktisk i idrettshallen, svømmehallen eller ute. Vi på friluftsliv hadde også mye praktisk arbeid, naturlig nok. Det var en veldig sammensveisa og trivelig klasse fra hele landet.

Noen bilder fra fadderuka i Elverum

Jeg innså nok ikke hvor heldig jeg var underveis i utdanninga. Heldig som fikk oppleve så mye og lære masse innenfor områder jeg brenner for. Jeg har også hatt så mange muligheter på fritiden. Vi har gratis utdanning jo! Jeg kunne med fordel tatt noen ting mindre seriøst i blant. Likevel har jeg jobba mindre med skole enn på videregående, og jeg har hatt veldig mye fritid til tider. Det er deilig å være student!

Årsstudium friluftsliv ❤

De klassiske studietipsene fungerer, merkelig nok. Rådene om å følge med i timene, ta notater, jobbe jevnt med pensum og spørre læreren er ikke tull.  Ellers er det viktig å finne en strategi som passer for deg personlig. Både på hvor mye man leser, når man leser og hvordan man lærer. Lesing er ikke nødvendigvis beste fremgangsmåte for å lære. Visuell eller praktisk læring fungerer for mange, blant annet meg. Likevel har jeg i stor grad brukt lese- og skriveteknikken for å lære meg pensum.

Studentlivet er ikke bare moro og turer. Det har vært mye lesing og skriving. Og jeg er ennå ikke ferdig. Vi har nemlig praksisrapport som skal inn 30. mai, og muntlig framføring av den 5.-7. juni. Etter det er vi ferdige 😉

Karakteren på bacheloroppgaven blir lagt ut 23. mai, det er vel alle spente på. Jeg lurer litt på om jeg kunne ha gjort noe særlig mer, i og med at jeg leverte over en uke før fristen. Uansett fikk jeg i hvert fall noen fine dager på fjellet! For meg var det viktigere enn å lese over oppgaven tjue ganger og bli mer og mer frustrert.

DSC_0239
Hverdagsbilde fra Elverum. Heldigvis ser det ikke sånn ut der nå, men vinteren 2017 var laang.

Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att det var livet – Stig Johansson

Alt i alt sitter jeg igjen med mye kunnskap og erfaringer innen psykologi, treningslære, ernæring, pedagogikk, hvordan starte egen bedrift, forvaltning og politikk innen folkehelsearbeid. Og mye mer! Nå har jeg begynt å se en sammenheng mellom de ulike emnene, og jeg ser det i hverdagen stadig vekk. Folkehelse er virkelig aktuelt, og det kommer til å bli masse ulike jobber innen feltet. Det øverste bildet illustrerer noe av det folkehelsearbeid er, eller har sammenheng med. Selvlagd selvfølgelig 😉

Dette semesteret har gått veldig fort, samtidig som det tidvis har vært mye jobbing, særlig med bacheloroppgaven. Nå i april og mai har det jo nesten vært for mye fridager og sol, som hindrer jobbing. Altså ikke motsatt, det er viktig å prioritere.

DSC_0130

Smil med tenna og nyt våren, venner, studentliv og hverdagen! Imårra er jeg på plass for høgskolesnappen, @Hinnlandet 🙂 Da er det praksisrapport og gjensyn med studievenner som gjelder!

//Astrid Mortvedt, Bachelor i folkehelsearbeid