Blæstaddagen 2018

Torsdag 31. mai ble Blæstaddagen arrangert. Det er en dag for bønder, studenter og andre landbruksinteresserte, og arrangeres av blant annet Høgskolen i Innlandet, Norsk Landbruksrådgivning og Hedmark Bondelag.

Stikkordene for dagen var teknologi og kompetanse. Det var foredrag om digitalisering og presisjon i husdyrholdet, og det var debatt om kompetansen. Så i 30 varmegrader fikk ulike aktører ha innlegg og bidra til diskusjon for hvilken jordbruksutdanning som er matnyttig for framtida.

For den siste tiden det har nemlig vært diskusjon vedrørende HINN Blæstad og studienes eksistens og innhold. Det er blitt laget en rapport av en ekstern komite som redegjør for behovet for en jordbruksutdanning i Innlandet. Deres konklusjon var at studiene på Blæstad er av nasjonal interesse og at det er et stort behov for folk med den kompetansen man får på jordbruksstudiene her, i Norge. Og det kommer det til å være i framtida. Rapporten sier også at studiene er nødt til å endres slik at de er i tråd med den teknologiske utviklinga vi ser i landbruket i dag.

Denne rapporten var utgangspunktet i debatten om kompetanse. Rapporten ble presentert av leder, Anna Gudrun Thorhallsdottir. Deretter fikk representanter fra næringa, kommunen, politikken og studentene ytre seg. Alle var enige i konklusjonen i rapporten, og Torje Martnes, studentrådsleder på HINN Blæstad, viste til veldig gode tall fra Studentbarometeret; agronomistudentene scorte 4,9 av 5 på tilfredshet med studiene, mens Landbruksteknikk scorte 4,8. Det er rimelig bra!

Rektor sa at hun var veldig imponert og fornøyd med rapporten, men den tar ikke for seg det økonomiske aspektet ved jordbruksstudiene på HINN Blæstad. Og det er et viktig aspekt, for det er en økonomisk kabal som må gå opp for alle studiene ved HINN.

34387886_10155357302841373_8713764795565735936_n
Paneldeltakere: Inger Johanne Sveen (Norges Bondelag), Kristin Børresen (Graminor), Trygve Slagsvold Vedum (SP), Fred Johnsen, Torje Martnes, Einar Busterud. Rektor Kathrine Skretting og Thorhallsdottir kom senere

Det ble sagt mange ordspill på at debattdeltakerne ble grilla. I den forstand at de satt på en henger i solsteken i finstasen i 30 varmegrader. Og det var for så vidt korrekt. Og meget interessant!

I tillegg til debatten var det en rekke organisasjoner og firmaer som hadde stands på gårdsplassen, alt fra Strand Unikorn, Bondelaget, Tine til STINN og Nortura. Det var også maskinutstilling fra blant annet Felleskjøpet med demonstrasjon av høstningsutstyr.

34400283_10155357302781373_6958370584623316992_n
Interessert studenter tar en titt på utstyret som ble brukt under demonstrasjonen

Alt i alt var dette en dag med mange spennende og interessante meninger, kloke ord, ålreite stands og demonstrasjon, inkludert masse gratis merch og høy temperatur.

Hvis du er interessert i norsk jordbruk og dens utvikling, anbefaler jeg deg å møte opp på Blæstaddagen neste år. Der vil du møte likesinnede og forhåpentligvis få med deg masse kule greier. Så da gjenstår det for meg å ønske alle en riktig god sommer, og lykke til med de av dere som pusler med eksamener!

34393411_10155357300856373_3414190475639259136_n

Siri Josefine Mo