VELKOMMEN TIL FADDERUKA 2018!

Gratulerer med studieplass på Høgskolen i Innlandet – alle kjære studenter! Nå begynner Fadderuka å nærme seg med stormskritt! Vi som sitter og jobber med dette gleder oss skikkelig til at det hele kommer i gang! Likevel så kjenner vi på nervøsiteten. Det er så mange faktorer som skal være på plass i et slikt arrangement.

Jeg regner med at dere også er litt nervøse? Selvsagt av andre grunner enn meg, men likevel: Mange av dere bor hjemmefra for første gang, og har aldri studert på en høgskole før. I tillegg så er det mange som ikke vet hvem de kommer i klasse med, og kjenner ingen der fra før. Det er gjerne mange tanker som surrer rundt i hodene på alle dere nye studenter – Slapp av!

Fadderuka er et hjelpemiddel som skal hjelpe dere på veien med alt dette! Fadderuka er laget for at alle nye studenter på HINN skal kunne bli kjent med studiestedet sitt, og få kjenne på hvordan det er å være student på denne herlige høgskolen! Som en av fadderlederne på HINN Lillehammer kan jeg i år si at vi har klart å få et variert program – det vil si at vi har klart å finne noe som interesserer mange! Enten om det er å reise på konsert, eller om det er å se på gamle bygninger på Maihaugen. Vi ønsker at alle våre studenter skal finne seg til rette på høgskolen, og stifte nye bekjentskaper under Fadderuka.

Dette gjelder selvsagt på Lillehammer, men jeg vet at fadderledere også på de andre studiestedene til HINN har jobbet på spreng for å lage en herlig uke for alle studentene! – Det ryktes fete konserter over hele Innlandet! Men uansett hvilket studiested du har kommet inn på, så jobber vi alle for det samme: At du som student hos oss skal finne deg til rette i en ny studenthverdag. Fadderuka er frivillig for alle studenter, men vi anbefaler alle sammen å være med på den. Ikke bare blir du kjent med skolen og byen du skal studere i, men du får også hjelp til å knytte bekjentskaper og relasjoner. Du vil bli kjent med mange nye personer på tvers av ulike studier – som du kan lære mye av! I tillegg vil du bli kjent med mange «gamle» studenter, som vet hvordan det er å studere. Så om du en gang trenger hjelp med et arbeidskrav, eller ikke forstår hvordan du skal komme deg gjennom eksamensperioden – finnes det alltid flere som kan hjelpe deg. Du vil dra mye nytte og erfaring av Fadderuka – og ikke minst (og kanskje det viktigste); du vil kunne føle deg mer «hjemme» etterhvert.

ffFoto: Lars Teppan Johansen

For å lage Fadderuka 2018 på HINN Lillehammer har vi sittet i mange møter; ikke bare med barer og trykkefirmaer, men også kultursjefen og ulike entreprenører innen kultur. Fadderuka skal vise hva slags by Lillehammer er – og alle vet at Lillehammer er en arrangementsby. Vi har mange World Cup arrangementer, NM i ulike idretter, Birkebeinerarrangementene, bare for å nevne noen. Jeg trenger vel ikke si at Lillehammer har arrangert to av de olympiske vinterleker? Men – visste du at sluttspillene i Telenorligaen 2018 i E-Sport ble arrangert i Maihaugsalen? Eller at Lillehammer har en UNESCO-status som litteraturby? Med andre ord – Lillehammer er en by som har mange tilbud. Derfor har jeg stor tro på at du kommer til å trives her uansett hva dine interesser er.

Slik er det også i studentmiljøet. Noen liker idrett, andre foretrekker brettspill. Derfor finnes det mange ulike studentgrupper, med ulike formål. For å nevne noen av dem, har vi reiselivsforeningen, friluftsgruppa, spillsamfunnet og Lillehammer Studentidrett. Det er mange av dem! Alle er til for at du skal finne deg til rette som student, og finne andre studenter som deler de samme interessene som deg.

Har du mindre nerver nå? Det er vel en ting jeg ikke har snakket om – alkohol. Det er noe mange av dere tenker på, og de aller fleste har gjort seg noen tanker om dette. Jeg vil bare si en ting: Ikke tenk på det. Da du blir med på ulike arrangementer, så er du med av en grunn: få en fin start på studentlivet. Dette er alles grunn til å være med. Her er det forskjell på hva folk mener er en god start, og den trenger ikke inneholde alkohol. Dersom du reiser på konsert, er det ingen som merker om du har drukket vann eller øl. Du kan ha det like gøy uten – om ikke morsommere.

fadderuka2018 kopi

Jeg husker selv da jeg var ny student, og mitt minste problem var hvorvidt jeg skulle ta en øl eller ikke. For meg var det mer enn nok å finne ut hvordan jeg skulle få tak i skolebøkene, skrive ut hjemmeeksamener og finne meg til rette. Det gikk fort, og helt utmerket. Jeg koste meg skikkelig under Fadderuka, selv om jeg ikke var med på den berømte bar til bar runden. Det var noe alle bare måtte være med på. Under bar til bar regna det, og jeg og noen andre venninner satt heller hjemme og spilte ryktet går. Den kvelden var for meg minst like morsom som de andre kveldene. Og det morsomste er: to år etter prater fortsatt klassekameratene mine om hvor gøy det var – og hvor morsomt VI hadde det.

Med andre ord; de aller fleste tror fortsatt at jeg var med, enda jeg har sagt 50 ganger at jeg koste meg hjemme. Dette er bare et av mange eksempler på at du trenger ikke å føle deg presset til å være med på alt, for i bunn og grunn – det er ingen som legger merke til det en gang.

I Fadderuka ligger fokuset på respekt, samhold og inkludering. Vi skal alle sammen vise samhold og inkludere alle studentene. Dette er ikke bare i Fadderuka, men det vises også på aktiviteter ellers på høgskolen. Det er mange studenter og studentgrupper som hele tiden hjelper til å inkludere alle og enhver. Dette viser samtidig at man respekterer hverandre. Alle står likt, uansett hvordan du ser ut, hvor du kommer fra og hvilket studie du går. Du er velkommen!

PS!
Her kan du finne fadderprogrammet til de ulike studiestedene på HINN.
Lillehammer: Fadderuka 2018 program
Rena: Fadderblekka 2018
Elverum: Arrangementene Fadderuka 2018 (Facebook)
Hamar: Fadderprogram 2018