Hvordan håndtere pensum?

Hei dere, og velkommen til nytt semester på Høgskolen i Innlandet til gamle og nye studenter! Med fadderuken vel overstått er det på tide å innse at semesteret er i gang, og ikke minst at høstsemesteret er kortere enn du tror. I år starter jeg på mitt syvende år med høyere utdanning, og selv om ikke seks år på universitet og høgskole har gjort meg til noen superstudent, har jeg fått noen erfaringer og innarbeidet noen rutiner jeg tenkte jeg skulle dele med dere.

Mitt aller viktigste råd ved semesterstart er å sette deg godt inn i semesteret – se over undervisningsplanen, gjør deg kjent med det faglige innholdet gjennom å bla litt i bøkene og noter ned viktige datoer. Når er eksamen? Når skal eventuelle arbeidskrav leveres? Med denne kunnskapen kan du planlegge, samt sette deg mål for semesteret.

Ved starten av et semester kan det føles overveldende å skulle komme seg gjennom et massivt pensum før eksamen. Her kan planlegging hjelpe masse. Pensumet mitt for høsten omfatter blant annet 30(!) artikler i arbeid- og organisasjonspsykologi, i tillegg til nesten 2000 sider å lese i øvrige pensumbøker. Jeg synes ofte artikler er tungleste, og er derfor i gang med å samle en kollokvie der vi kan samarbeide om å lese artiklene. På denne måten blir lesemengden litt mindre per person.

En annen måte å håndtere et stort pensum er for eksempel å lage en leseplan, men vær realistisk. Mest sannsynlig følger du ikke planen (med mindre du er veldig disiplinert, i så fall kudos til deg!), men den kan likevel være et godt verktøy. Selv om du skulle bli hengende etter planen hjelper likevel det du får lest frem til da. Hva med å for eksempel sette opp de kapitlene du synes virker mest spennende først for å holde på motivasjonen? Det høres kanskje kjipt ut å sitte igjen med de kjedeligste kapitlene til slutt, men det er bedre å sitte igjen med kun de kjedelige enn både de kjedelige og de spennende.

En ulempe med leseplaner er at de ofte baserer seg på å lese bøkene perm til perm, og det er ikke nødvendigvis den beste løsningen. Her anbefaler jeg deg på det sterkeste til å snakke med noen som har hatt faget før deg, for det kan hjelpe deg langt på vei å høre hva andre fokuserte på og hva de skulle ønske de hadde lest mer om. En av de største og dyreste pensumbøkene vi har på psykologi endte jeg for eksempel med å ikke kjøpe i det hele tatt etter tips fra en kompis, og for roomien min som kjøpte boken ble den liggende uåpnet.

20180820_121213
Eksamensdatoer for høsten: En nådeløs påminnelse hver gang jeg ser startskjermen på mobilen, men også et push til å jobbe jevnt med pensum.

Et siste tips er å bruke litt tid på å tenke igjennom hvordan det passer seg å jobbe for deg. En av fadderne mine fullførte bacheloren med svært gode karakterer, og fulgte gjennom studieløpet en striks regel om å ha 6-timers arbeidsdager med skolearbeid hver dag, enten det var 2 timer forelesning + 4 timer på lesesalen eller om det var 3 timer lesesal + 3 timer kollokvie osv. I tillegg jobbet han aldri med skole i helger, da hadde han fri. Med tanke på karakterene hans var nok det en tilnærming som passet perfekt for han, men det hadde aldri funket for meg. Jeg anbefaler derfor å prøve seg frem selv for å finne ut hva som passer deg, og å ikke bare gjøre som alle andre.

Et litt kontroversielt innspill jeg gir til noen få er å vurdere å droppe enkelte forelesninger om de ikke føles relevante eller fungerer for den enkelte. Beklager til de foreleserne som måtte lese dette, men hvis du ikke føler du får noe ut av forelesningen kan du like godt stå over den og bruke tiden på noe annet faglig som funker bedre for deg. Men husk å gi alle forelesere en sjanse først, og at selv om du kanskje synes det er vanskelig å holde fokus kan det hende du lærer mer enn du tror. Det kan for eksempel gjøre det lettere å skjønne stoffet når du leser i opptakten til eksamen og kommer på at «ja, det der snakket han jo om på forelesning!».

Jeg håper dette kan hjelpe deg litt på vei og gjøre mengden pensum litt mindre avskrekkende, og husk – ikke få panikk. Du finner ut av det, og bruk erfaringene dine til å gjøre det bedre neste semester.

Lykke til!

Linn