Studietips fra psykologien

Hei! For to uker siden hadde jeg kontinuasjonseksamen i helse- og miljøpsykologi siden jeg var syk under da den opprinnelig fant sted i vår. Fordi det var en kontinuasjonseksamen var det ikke mange som tok den. Jeg var alene i lokalet og sto fritt til å velge hvilken plass jeg ville ha. Inspirert av pensum valgte jeg en plass med utsikt til naturen. En sentral teori i miljøpsykologi er nemlig at natur fremmer konsentrasjonen. Dette fikk meg til å tenke at jeg faktisk har lært noen studietips fra psykologien som er verdt å dele (men husk at en teori bare er en teori, ikke nødvendigvis fasiten). Jeg håper disse tipsene kan hjelpe og gi deg et ekstra lite løft i jakten på karakteren du ønsker.

 • Se på naturen! Jeg må selvfølgelig starte med dette tipset. Ifølge Attention restoration theory bruker hjernen vår opp kapasiteten for fokusert oppmerksomhet når vi fokuserer på noe. Flere studier har funnet bevis for at eksponering for naturen enten ved å gå i naturen, se bilder av naturen eller bare planter på kontoret hjelper med å lade opp denne oppmerksomhets-kapasiteten igjen. Pauser med å kikke på naturen under eksamen eller lesestunder kan altså gjøre deg mer effektiv fordi du leser mer fokusert.
 • Øv deg på det du skal gjøre, der du skal gjøre det. Hvis du har mulighet til å lese i eksamenslokalet har du en stor fordel. Å være vant til å være fokusert på fag i det miljøet gjør det lettere å komme i «fagmodus», i tillegg kan hint (ques) i omgivelsene minne deg på stoff du trodde du hadde glemt fordi du har knyttet det til hintet.  Å øve på å skrive lenge og sammenhengende (altså øve på gjennomførelsen av eksamen) kan også gjøre deg mer utholdende og vant med formatet til eksamen. Å skrive sammenhengende i mange timer er noe de færreste gjør utenom eksamen, og dermed en uvant aktivitet.
 • Tren og spis fornuftig, for en sunn kropp er en sunn topp. Hjernen trenger energi for å fungere, og det beste er «god» energi, altså energi som varer. Sjokolade og godteri kan kanskje være motiverende og mer fristende, men gir deg kun en kortvarig boost av energi. Trening har også flere positive psykologiske effekter som kan påvirke din faglige prestasjon, som for eksempel mestringsfølelse og økt fokus.
 • Prioriter å sove godt og nok. En av de fremste teoriene rundt hukommelse og minne er at natten består av «minnekonsolidering», altså at minner fester seg. Å sette av bare fem minutter til å lese over notatene dine én gang før du legger deg hver dag kan gjøre stort utslag på hva du husker, da dette sitter friskt i minnet når konsolideringsprosessen begynner.
 • Ta høyde for etterpåklokskap eller hindsight bias. Bias kan kort oppsummeres som slutninger tatt på feil/uriktig grunnlag. Hindsight bias er også kjent som «knew it all along»-effekten, og kan være en stor felle i forbindelse med eksamenslesing og selvtesting. Å teste seg selv er effektivt for å se hvordan man ligger an, men du bør alltid besvare spørsmålet for deg selv før du sjekker fasiten. Dersom du leser fasiten først, og bruker den som en bekreftelse på at «ja, det var jo det jeg trodde» kan hindsight bias få deg til å tro du visste svaret hele tiden uten at du egentlig gjorde det, og at du dermed unngår å repetere noe du ikke kan godt nok.
 • Prosesser aktivt/studer aktivt. Når minner lagres sier vi at minnene må innkodes for å kunne huskes. Altså holder det ikke å bare skumlese igjennom en bok, for selv om du kanskje får til å lese 500 sider på et par dager er det til liten hjelp når du ikke kan huske noen ting fordi informasjonen aldri ble innkodet. Det er ikke alltid man husker informasjon bare fordi den ble innkodet, men uten innkodingen er man nesten dømt til å glemme det.
 • Bruk mnemonics! Mnemonics er hukommelsesteknikker og en måte å «hacke» hukommelsen for å gjøre det lettere å huske ting. Har du hørt om Oddbjørn By? Mannen som har verdensrekord av memorering av flest siffer på ett minutt. Han kan memorere en kortstokk på tre sekunder, og har blant annet har deltatt i Norske Talenter med sin utrolige hukommelse. Han har ikke større hjerne enn oss eller noen medfødt ekstrem hukommelse, han har derimot lært seg å bli en mester i hukommelsesteknikker. Hvis du vil komme i gang anbefaler jeg å lese om for eksempel Method of loci og chunking, om mnemonics som har hjulpet meg masse.
 • Notér for hånd. Det er flere positive sider ved å notere for hånd, blant annet skriver man gjerne mindre for hånd fordi det tar lengre tid, noe som tvinger deg til å være kritisk til hva du noterer og at du kun noterer det viktigste. Du bruker også lengre tid på å prosessere informasjonen, noe som gjør det lettere å huske (bedre innkoding!) og ikke minst kan ditt motoriske minne hjelpe deg med minnelagringen.
  20180917_040531.png
  Siste tips: Ikke noter for mye for hånd, da får du senebetennelse.

  //
  Linn
  3. årsstudent
  Bachelor i psykologi

2 kommentarer om “Studietips fra psykologien

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s