Jobbmuligheter etter Blæstad

Jobbmulighetene etter studier på HINN Blæstad er uendelige.
En undersøkelse gjort av AgriAnalyse viser at Norge trenger over 300 kvalifiserte folk hvert år til jobber innenfor landbruket de neste ti årene. Og det uteksamineres på langt nær så mange. Det er et behov for mennesker med høyere utdanning innenfor jordbruksnæringa, til jobber som er med på å selge, produsere, utdanne og utvikle norsk jordbruk.

Mange ender i offentlig sektor, blant annet Iver Ransedokken. Han fikk jobb før han var ferdig med studiene, og nå jobber han som landbrukskonsulent i Gol kommune. Les mer om han og hans arbeidsoppgaver her. Anne Duenger fikk også jobb i det offentlige; hun jobber som landbruksrådgiver i Gjøvik kommune. Der gir hun råd til bønder om alt innenfor jordbruk, spesielt næringsutvikling, grøfting, beitenæringa og tidligpensjonsordningen.

Rådgivning er, som dere kanskje skjønner, veldig viktig for bønder, og derfor er det mange jobber innenfor dette. Michael Aamold er en av dem. Han var ferdig med en Bachelor i agronomi forrige vår, og jobber nå som rådgiver for Norsk Landbruksrådgivning.

Tine, Norges Bondelag, Felleskjøpet, Nortura, Kverneland, Norsk Landbruksrådgivning og andre aktører i landbruket har bruk for rådgivere som har evnen til å se det teoretiske opp mot det praktiske som bønder forholder seg til. De er ikke ute etter bare rådgivere, men har utallige stillinger som en Blæstad-student kan være aktuell for.

Forskere er det også etterspørsel av. Her på Hamar har mange bedrifter som Geno, Graminor, Tyr og Norsvin kontorer, og de er med på å utvikle både husdyr og planter ved avl og forskning. Dette krever folk med bred kunnskap og evnen til å se potensialet. Sånn som Georg F. Østerås. Han har fått seg jobb som forsøkstekniker på Graminor. De jobber med å utvikle plantesorter for norsk og nordisk klima. Selgere og produktutviklere er det også mange som blir, spesielt de som har en Bachelor i landbruksteknikk. De er også egna for jobber relatert til landbruksmaskin.

Mange føler seg også skikket til å bli bonde. Og med den kompetansen man får på skolen, med kombinasjonen mellom teori og praksis, så er det mange som gjør akkurat dette – og blir selvstendig næringsdrivende. Flere har faktisk tatt over hjemgården allerede, til tross for et par semestre igjen av skoleløpet. Dette vitner om at kunnskapen man tilegner seg her er såpass viktig at selv ikke overtakelse av gård står i veien for påfyll av tiltrengt kunnskap.

Og vil en fortsette studentlivet i et par år til, kan en jo alltids ta en master ved for eksempel NMBU. Der har de gode masterprogram som passer for en kandidat med en bachelor fra Blæstad. Det har Daniel gjort, les om hans opplevelse av en bachelor på Blæstad og en master på Ås her.

Så vil du bli en av de over 300 grøntutdanna menneskene som Norge trenger og som er garantert jobb i fremtida, kan du søke studier på Blæstad – det er ganske ålreit.

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi