Utveksling på psykologistudiet

Hei! I dag tenkte jeg å fortelle litt om mulighetene for utveksling. Egentlig burde jeg sikkert startet dette innlegget med å legge ut om hvor bra utveksling er, men jeg føler at akkurat det er noe de fleste vel har fått med seg til nå, eller? Hvis du er i tvil er det bare å ta en titt på Maurits sitt innlegg om hvorfor du bør reise på utveksling, eller ta en titt på innleggene under emneknaggen #utveksling her på bloggen.

Høgskolen i Innlandet forsøker så godt de kan å legge til rette for utveksling på de fleste studier. Vi har et internasjonalt kontor som blant annet holder informasjonsmøter om utveksling og drifter en egen Instagram-konto med informasjon og inspirasjon. Som student på Bachelor i psykologi er det lagt opp til studieopphold i femte  semester, dvs. semesteret jeg er i nå. Dessverre er ikke utveksling for oss psykologistudenter like rett frem som for mange andre studier, spesielt ikke dersom planen din er å gå videre til kandidatstudiet i Danmark.

Som tidligere nevnt her på bloggen er de danske universitetene svært strenge til fagsammensetningen i bachelorgraden din for å kvalifisere for inntak. Det innebærer at fagene i stor grad må tilsvare hva den danske bachelorgraden inneholder. For å møte disse kravene fra universitetene i Danmark må fagene du tar på utveksling i stor grad samsvare med hva som inngår i fagene vi har her på Høgskolen når det gjelder størrelse og innhold, og mitt inntrykk er at det er her den største utfordringen ligger.

Nederst på denne siden kan du se hvilke destinasjoner som er aktuelle for psykologistudenter. Dersom du vil dra til en av de opplistede destinasjonene bør det være greit, men dessverre har vi i år erfart at det ikke nødvendigvis er det. Universitet i Bologna (Italia) står på denne listen, men en i min klasse fikk likevel ikke forhåndsgodkjent fagene der fordi de hadde for liten grad av samsvar med hva vi skal ha her hjemme. Manglende forhåndsgodkjenning innebærer at du ikke er garantert å få fagene godkjent, og at du når du kommer hjem derfor kan bli hengende etter tilsvarende mengde studiepoeng. Dette betyr ikke nødvendigvis at destinasjonen er utelukket, men at du kan måtte ta tilleggsfag ved siden av.

Tross at noen opplever problemer med godkjenning av fag når det gjelder utveksling er det ikke umulig! Flere av mine klassekamerater har dratt på utveksling i høst, og befinner seg blant annet i Australia og Tyskland. Du kan også velge andre destinasjoner enn de høgskolen legger opp til, men det krever en del mer arbeid av deg som student i at du selv må sørge for at fagene du tar møter kravene for godkjenning. Jeg kjenner selv ei som gikk denne veien, og selv ordnet med utveksling i fjerde semester. Hun er i dag praktiserende psykolog, så det er ikke umulig (selv når målet er Danmark).

Jeg tror det viktigste for en psykologistudent som vil på utveksling er å være i gang med planleggingen tidlig, og ikke minst ha tett kontakt med instituttet og internasjonalt kontor hele veien. Er man i tillegg litt fleksibel på hvor man vil dra og villig til å gjøre en del selv klarer man definitivt å finne en destinasjon som virker spennende og har riktig fagkombinasjon!

PS! Ble det ikke utveksling på deg men du har likevel lyst på noen internasjonale venner? Som fadder (buddy) for internasjonale studenter får du utvidet ditt sosiale nettverk til å strekke seg utover landegrensene og ikke minst fem studiepoeng med faget RLS1007 Internationalisation at home. Eventuelt kan du melde deg til konseptet «Dine with a Norwegian» i regi av internasjonalt kontor. Da blir du satt i kontakt med en internasjonal student som du kan invitere hjem på middag og bli kjent med (merk at årets frist er ute, men det kommer flere muligheter).

Linn
3. årsstudent