Dette skulle jeg visst før jeg begynte på HINN

Nå har jeg studert ved HINN Rena i tre år og er i gang med to nye. På den tiden har jeg lært mye om hva det å være student innebærer. Jeg har også erfart at enkelte ting lærer man på den litt harde måten. Så her kommer noen av mine råd, råd jeg skulle ønske jeg fikk før jeg ble student!

Du studerer på eget ansvar. Som student består mye av hverdagen av tid til selvstudium. De første ukene tenker du sannsynligvis at når det ikke er forelesning skal du arbeide mye selvstendig fordi det er anbefalt, men så går månedene og du ender fort opp med at dagene uten forelesning blir fridager fremfor dager lagt opp til arbeid på egenhånd. Å etablere og opprettholde rutiner for å studere er en nøkkelfaktor. Anser du dagene uten forelesning som arbeidsdager og jobber med innleveringer, leser og gjør ekstra oppgaver fra 9-17 vil du oppnå gode resultater, samtidig som du ikke sitter med dårlig samvittighet over å ikke ha gjort ditt beste. Kort oppsummert: lag deg gode rutiner fra dag én!

Lag en oversikt over alle frister for semesteret i begynnelsen av året. Personlig gjorde jeg ikke dette de første årene, men dette semesteret har det vært utrolig nyttig med en klar oversikt over hvilke frister jeg må forholde meg til. I oversikten kan du gjerne inkludere hvilke ansatte du skal forholde deg til, hvem som er studieveileder og hvem du kan kontakte for hjelp underveis.

IMG_6824
Ekstraråd: Det kom snø på Rena allerede 2. oktober i år, så husk at Innlandet er kaldt! Forbered deg med varme klær så du kommer deg opp og til skolen selv på de verste dagene med 30 minusgrader.

Oppretthold kontakten med andre- og tredjeårsstudentene etter fadderuken. De har tross alt studert lenger enn deg og kan komme med tips og råd for å hjelpe deg underveis.

Del kunnskap! Ofte tenker enkelte at man selv har tenkt på noe lurt i forbindelse med en innlevering ,og ikke vil dele dette med de andre for da tar de din idé. Eller motsatt, du tør ikke å si hva du tenker fordi du er redd det er feil. Kunnskapsdeling er i alle tilfeller positivt. Gjør det til en vane fra starten av at du skal si hva du tror, og være åpen for diskusjon rundt temaer for at alle skal lære mest mulig å få maksimalt ut av studiet.

Til sist, noe som egentlig bør være en selvfølge: Gå på forelesning. De er satt opp av en grunn. Kanskje noen forelesere ikke er like spennende å høre på, kanskje du ikke føler du forstår, men du forstår det i hvert fall ikke av å sitte hjemme. Det er her du kan stille spørsmål, høre på medstudenter, diskutere selv eller høre på andre relevante diskusjoner. Det du hører fester seg bedre hvis du har fått det med deg på forelesning før eller etter du leser om det eller eventuelt skriver en oppgave om tematikken.

Og folkens, ikke glem å ha det gøy! Studietiden kan være hektisk, men finn en balanse mellom arbeid og moro så kommer den til å bli fantastisk.

//Andrea, master i økonomi og ledelse – spesialisering i markedsføringsledelse