Bachelor – bare kos?

I tredje blokk for tredjeårsstudentene på Blæstad skal det skrives bacheloroppgave. Og den skal leveres om ca 173 dager. Da har jeg fortsatt god tid på meg. Håper jeg!

I midten av mars i år skulle vi levere et skjema med ønsket tema, problemstilling og veileder for bacheloroppgava. Jeg gjorde litt research og fant et spennende tema. Jeg tok kontakt med Norsk Landbruksrådgivning (NLR) i Østfold og hørte om de skulle ha noen spennende forsøk i sommer. Og ja, klart de skulle ha det. Blant annet skulle de ha et forsøk som gjaldt fangvekster. Fangvekster er, ifølge NLR, vekster som skal hindre avrenning til vassdrag, tap av jord og som har mange andre positive påvirkninger på jorda. Dette forsøket strakk seg over flere år, men jeg kunne være med nå og få data som ble samlet inn med bakgrunn i sommerens resultater. Jeg var gira!

Jeg hadde samtale med veileder før sommerferien og hans mente denne oppgava kunne bli riktig så bra og interessant. Jeg ble enda mer gira.

Men så kom sommeren. Så kom sola. Så kom varmen. Og så kom beskjeden om at de ikke kunne gjennomføre forsøket som planlagt. Jeg hadde mine mistanker om at dette kunne skje da regnet ikke kjente sin besøkelsestid i Østfold i sommer. Entusiasmen forsvant og en liten fortvilelse meldte seg.

Jeg gikk et par uker og grublet på hva jeg skulle gjøre. Jeg tok kontakt med veilederen min og avtalte et møte. Han hadde en anelse om at noe slikt kunne skje etter årets sommer. Han fortalte også om andre studenter som opplevde det samme som meg. Kjipt for oss. Men heldigvis hadde han en slags løsning på problemet. I stedet for å basere oppgava på dette forsøket så kunne jeg ta kontakt med bønder og andre aktører som har erfaring med fangvekster og vinkle oppgava på deres syn og erfaringer, og kanskje finne noe revolusjonerende. Og da begynte hjernen å kverne med en gang. Jeg tenkte på ulike mennesker jeg kunne kontakte, og veilederen syns det hørtes veldig bra ut. Jeg var igjen gira.

Jeg gikk sporenstreks til biblioteket her på Blæstad og satt meg ved PCen. Jeg skribla ned det jeg kom på i farta, og motløsheten var snudd til iver.
Dette kunne bli en ålreit oppgave allikevel.

Men siden den lille timen på biblioteket her på Blæstad har lite skjedd. Dessverre. Andre ting er blitt prioritert, men med fangvekster lurkene i bakhode til enhver tid.
Jeg skal nok vie mer tid til bacheloroppgava i nærmeste framtid. For jeg vil virkelig skrive en god oppgave. Og ikke minst lære mye. Så jeg satser på at iveren og engasjementet tar seg opp fra januar til mars 2019.

Etter en vår med iver, en sommer og høst med grubling, blir det nok en vinter med bare konsentrasjon og effektivitet.

43590290_263610944195205_4522567104892764160_n

Siri Josefine Mo