Ensom studietid?

Hei dere! I forrige uke ( 10. oktober) var det Verdensdagen for psykisk helse, og i den anledning tenkte jeg å ta opp et tema jeg har tenkt en del på i det siste. I høst har tallene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) 2018 vist at ca. 1 av 4 studenter er ensomme. 23 prosent oppgir at de ofte eller svært ofte savner noen å være sammen med, og aller verst er det for de eldste og yngste studentene (18-20 år), der 28 prosent oppgir at de savner noen å være sammen med.

Tallene er nedslående, og det er liten tvil om at det er for dårlig at 1 av 4 føler seg ensomme. Likevel føler jeg at tallene har blitt slått opp i media på en ganske voldsom måte, og at mye av fremstillingen kanskje har vært unødvendig dramatisk. Avisartiklene fokuserer heller ikke på at undersøkelsen har en svarprosent på 31 prosent, og at tallene betyr at 1 av 4 av 31 prosent av studentene føler seg ensomme. Det er ikke sikkert tallene ville vært annerledes om svarprosenten var på 100 prosent, men det er en mulighet.

Målet med dette innlegget er på ingen måte er å bagatellisere ensomhet. Tallene fra undersøkelsen bør tas på alvor. Samtidig er jeg redd det kan føre til at fremtidige studenter skal kvie seg for å begynne på studier fordi de frykter ensomheten. Det kan være vanskelig å se forbi medias klikk-genererende overskrifter og huske på at de samme tallene også innebærer at 3 av 4 ikke er ensomme.

Jeg tror mange studenter føler seg ensomme fra tid til annen, rett og slett på grunn av den store omveltningen det er i livet å bli student. Mange flytter hjemmefra, og går inn i en helt ny tilværelse. Kanskje forlater man hjembyen der man har hatt et trygt og solid nettverk rundt seg hele livet. Å gå fra skolegang til studier kan også være en stor overgang sosialt, spesielt med tanke på å gå fra mindre klasser der alle er venner til store kull på studier med titalls flere studenter. Denne overgangen krever at man må ta mer ansvar selv og bli mer selvstendig. Jeg tror mange opplever det sosiale som krevende i starten av studietiden, men for de fleste går det seg nok til når man blir vant til en ny by og nye mennesker.

I en kronikk i Adresseavisen beskrev psykologspesialist Erik Rudi ensomhet som en «normaltilstand i enhver krevende situasjon hvis man ikke har hatt tid eller mulighet til å opparbeide seg en trygghet i nettverket rundt seg». Å kjenne på ensomhet i en slik omveltende situasjon er altså helt normalt, og ikke farlig. Samtidig kan en ikke stikke under en stol at studietiden nok i større grad krever at du tar mer ansvar for det sosiale og viser mer selvstendighet. Dette innebærer ikke at du må gå bort til alle du møter og spørre om de vil være vennen din eller finne på noe med deg, men at du for eksempel tar aktive grep som å delta i fadderuken og andre student-arrangementer eller melder deg inn i en studentorganisasjon. På mitt studie virker det som om mange går på skolen/lesesalen mer for å være sosiale, så det er også en mulighet.

For de som opplever ensomhet til en sånn grad at det går utover deres psykiske helse har også høgskolen både rådgiver og psykolog, og har dessuten i år økt satsing på psykisk helse, blant annet har skolepsykologen fått større stillingsprosent for å kunne hjelpe flere studenter.

Poenget her er ikke at det ikke finnes ensomme studenter. Jeg har selv kjent meg ensom til tider i løpet av mine studieår. Poenget er at jeg håper ingen lar seg skremme vekk fra studier av dramatiske fremstillinger i media. Alt i alt viser tross alt tallene fra SHoT-undersøkelsen at de fleste studenter har det bra og ikke føler seg ensomme.

Linn
3. årsstudent