Filmsamarbeid med Kina

Ni hao!

Registudent Mathias her igjen. Nå er vi i gang med et kult prosjekt jeg vil fortelle litt om!

China Project har vi døpt prosjektet. Vi skal samarbeide med en eller flere studenter fra Kina, og lage en film. Filmens tema er womens rights, og vi bestemmer litt av rammeverket selv. Noen har tenkt å samarbeide om å lage to filmer, for så å se hvordan de blir forskjellige ut fra kinesisk og norsk produksjon. Mens andre tenker å prøve å lage en film sammen, der man klipper mellom materialet filmet i Kina og det fra Norge.

Uansett er det rom for å lage mye kult! Poenget er å lære seg å samarbeide med en outreach produsent eller coregissør, samt starte et nettverk i Kina. Det er ikke å legge skjul på at man møter på mange utfordringer ikke bare med språk og teknikk på Skype (se bilde) men også kulturelle forskjeller som gjør at man kanskje ikke alltid forstår hverandres problemstillinger eller måter å fortelle!

Ikke det mest effektive møtet når man er ca. 20 stykker i en samtale, men en gøy måte å ha sitt første møte med de kinesiske studentene på! (Vi er avbildet, studentene fra Kina tok på sitt kamera senere)

China Women’s Film Festival (CWFF) er målet vårt. Når vi er ferdig med prosjektet, sender vi filmene inn til CWFF. Dette er Kinas eneste filmfestival med fokus på å styrke kvinner og LGBTQ+ rettigheter i Kina, og de ønsker å gjøre dette gjennom film og kunst. Festivalen ble etablert i 2013 og årets arrangement blir den sjette arrangerte festivalen av CWFF.

Jeg ønsker å lage en film om hvordan eneforsørgere sliter med stigmatisering i Norge, og hvordan dette ikke bare skaper problemer for økonomien, men også det sosiale. Det er ingen tvil om at skillet mellom rike og fattige øker, og det er et faktum at vi i Norge, akkurat som andre land, har fattige mennesker. Barn som bor i husholdninger med lavinntekt øker også konsekvent: 2013: 7.9%, 2014: 8.3%, 2015: 8.5%. (Bare disse tre årene er tilgjengelig på norgeshelsa.no). Ideen min blir en kombinasjon av kvinnelige eneforsørgere og barn i fattigdom, men den spesifikke ideen er enda i utvikling. Uansett tror jeg det blir et utrolig givende prosjekt, som jeg gleder meg til å fortsette med.

Håper dere fikk en forståelse for prosjektet og synes det høres interessant ut. Kanskje ser dere noen av TV-skolens filmer på framsiden av CWFF også om en stund?

Zàijiàn!

– Mathias