Studietur Athen 2018

Onsdag 17. oktober reiste vi klokken 04.14 med toget fra Lillehammer i retning Gardermoen og videre til Athen. Sammen med 2017-kullet i Sport Management reiste jeg for å se nærmere på Athen som OL-by, og hvordan de brukte dette til å formidle den olympiske historien, verdiene og alt som henger med. Som også reiselivsstudent var det selvsagt også veldig morsomt å se hvordan dette påvirker reiselivet, og hva de gjør for å dra mest nytte ut av dette.

Vi hadde studieopplegg fra onsdag til fredag. Lørdag brukte vi dagen som vi selv ville (for min del ble det en del shopping), der vi avsluttet med en veldig sosial kveld. Vi reiste hjem søndag morgen.

Her var vårt studieprogram på dagtid:
Onsdag:
Vi rakk så vidt å legge fra oss bagasjen på hotellet før vi dundret nedover til Akropolis, som er en veldig stor attraksjon der nede. Akropolis er en antikk høyby ca. 150 meter over bakken. Her er også tempelet Parthenon, som er veldig populært. Det var utrolig stilig, og ikke minst interessant å se hvordan alle bygningene var laget, og hvor ulikt dette er fra det jeg har sett tidligere i byene jeg har vært i her i Europa. For å si det slik var ikke vi de eneste som gikk all-in med kameraene våre.

Bilde fra Akropolis.

Torsdag:
Vi startet torsdagen med å dra ned til den norske ambassaden i Athen. Her fikk vi litt informasjon om hvordan det står til i Hellas med tanke på økonomi, EU, politikk og ikke minst utdanning. Her også med hvordan idrett kan være med å påvirke for eksempel inkludering og det å være med i samfunnet. Det som var spesielt her synes jeg var utdanningene. Sammenlignet med mange andre land så ble det utdannet over gjennomsnittet med leger og arkitekter blant annet, men de fleste reiste ut av landet for å få jobber. Dermed jobber Hellas sterkt med å prøve å få de til å bli igjen som ferdigutdannet. Videre var det lite internasjonale studenter på utveksling, dette grunnet at det generelt var lite engelske kurs og programmer, noe som også er nytt sammenlignet med andre steder i Europa.

IMG_2061.JPG

Panathenaic stadium

Deretter reiste vi ned på Panathenaic stadium, som først ble bygget til OL i 1896, og videre brukt i Athens første moderne olympiske leker i 2004. På stadion ble vi møtt av Hellenic Olympic Committee, som ga oss litt informasjon om anlegget, før vi fikk audioguiding. Dette innebar at vi fikk noe som lignet mobiltelefoner, som vi holdt til øret og gikk langs stadion mens vi hørte på. Videre gikk vi inn i museet på stadion der vi hørte på et foredrag om lekene som har vært. Så fikk vi informasjon om hvordan de bruker stadion til turister og hvilke ringvirkninger OL har hatt (særlig for infrastrukturen). I tillegg ble det informert  om hvordan de ulike idrettsarenaene blir gjenbrukt etter OL.

Professoren snakket også om  muligheten for å ta master innen olympisme; Master´s degree Programme «Olympic studies, Olympic education, organisation and management of Olympic events.»  Selv om det er et veldig langt navn på masteren, så er det likevel en master på tre semester, og ikke minst ser den veldig spennende ut!

Dette er en unik mulighet for de som ønsker å studere videre inn mot de olympiske lekene og alt som hører til! Videre fikk vi også informasjon om det internasjonale olympiske akademi, noe som er også er veldig spennende. Dette er et akademi for de som har vært gjennom det nasjonale olympiske akademiet, som faktisk pleier å være på Lillehammer. Selv har jeg deltatt en gang på det tidligere – og det er kjempespennende!

Fredag:
På fredag reiste vi til Olympic Athletic Centre of Athens, som var en arena under OL i 2004. Her fikk vi en guidet tur gjennom ulike idrettsarenaer og haller. Det var spennende å høre om hvordan de fortsatt bruker dette for å holde de vedlike og ikke minst ha aktivitet der. Blant annet spiller de fotball på den ene stadion, der vi lørdag så på kamp mellom Panathinaikos og Panionios. Der vi selvsagt heiet på hjemmelaget, som også heldigvis vant!

Fotballstadion

Det var en veldig spennende og interessant tur med mye nyttig kunnskap. Det er også veldig morsomt å se hvor mange likheter Athen har med Lillehammer med tanke på ringvirkninger, turister og bebyggelser. Dette selv om det ikke kan sammenlignes på størrelse, folkemengde, etc. I fjor skrev jeg et innlegg om OL, der jeg også nevnte Lillehammer, her ikke bare som en studentby, men som en OL-by. Da med fokus på de ulike ringvirkninger de olympiske leker har hatt på byen.  Og som man kan se, har store begivenheter mye å si for byen – bare man bruker det rett.

pbblogg

Gyda
3. årsstudent
Bachelor i markedsføring og ledelse av turismeopplevelser