– Verdens mest spennende fag

Slik omtaler foreleseren vårt nye fag: Husdyrmiljø og innendørsmekanisering. Vi har hatt seks timer med faget så langt så det er vanskelig å si seg enig med faglæreren helt enda, men jeg er optimistisk.

Husdyrmiljø og innendørsmekanisering er det andre faget for 3.års-studentene ved HINN Blæstad. Feltmekanisering 2 – høstonn ble avsluttet forrige uke med en skriftlig eksamen. Så vi fikk oss en langhelg før det var på’n igjen med nytt fag.

Det nye faget består av mange komponenter og vi skal gjennom mye fagstoff. Så la oss dele det opp. Delen om husdyrmiljø handler, ikke overraskende, om husdyrs miljø i de ulike husdyrproduksjonene. Vi skal se på de produksjonene som er mest vanlige i Norge: storfe, småfe, fjærkre og gris. I tillegg skal vi ta for oss helse-, produksjons- og velferdsmessige miljøfaktorer som påvirker dem. I kompendiet står det at dette fagområdet ”ligger i grenseland mellom miljøfaktorer og biologi, der det overordnede målet er å skape miljøet som gir optimal/ønsket produksjon, et godt økonomisk resultat og samtidig ivaretar dyras behov”. Så vi skal gå igjennom alt fra dyras plassbehov til dyrevelferd.

Sistnevnte er alltid et høyaktuelt tema som bønder, distributører, forbrukere og ulike organisasjoner fokuserer mye på. Dyr er ikke maskiner, de er dyr og skal behandles deretter. Derfor er et fag som dette viktig for oss som snart skal ut å jobbe i jordbruks-Norge.

Den andre delen av faget er innendørsmekanisering, eller I-mek. Det handler om utformingen av husdyrrom, planlegging og tilrettelegging for et godt husdyrmiljø som passer den aktuelle produksjon. Det er mange faktorer man må tenke på når man skal bygge nytt fjøs, og det er lite som er lagt til tilfeldighetene. Nedenfor er en pyramide som er sentral for optimal produksjon og økonomi, og faget generelt. Den viser hva som må ligge til grunn for at det skal være en økonomisk gevinst å drive husdyrproduksjon. Man må begynne i bunnen, det finnes ingen snarveier. Grunnmuren er bygning og husdyrmiljø. Alt fra ventilasjon og logistikk til menneskelig håndtering og sykdomsforebyggende tiltak må tas hensyn til. Og det skal vi lære alt om nå.

Uten navn

Eksamen teller 50 prosent  av karakteren. Det gjør også en planleggingsoppgave. Den skal gjennomføres i grupper, og vi er delt inn i grupper bestående av både agronomi- og landbruksteknikkstudenter. Da får vi god nytte av hverandres kunnskap om ulike temaer. Studentene på landbruksteknikk har hatt fag som handler om bygningsteknikk og datakonstruksjoner der de kan tegne bygninger, mens vi på agronomi har hatt fag som Husdyr 1&2, der fokus har vært på blant annet dyrevelferd og husdyrmiljø. Sammen bør vi klare å planlegge, prosjektere, forklare og tegne et gjennomførbart husdyr-bygg.

I tillegg til å påstå at dette faget er ”verdens mest spennende fag”, mener læreren vår at ”vi skal bli Norges beste på ventilasjon”. Jeg kan kanskje gi deg fasiten om ti uker. Da er det eksamen igjen og vi er ferdig utlært.

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi