Veien etter bachelor

I vinter skrev jeg innlegget «Drømmen om Danmark«, der jeg skrev om mulighetene for klinisk master i Danmark etter fullført Bachelor i psykologi, og før sommeren skrev jeg et innlegg med erfaringer fra folk som har tatt eller holder på med klinisk master i Danmark. Fordi klinisk master er målet mitt har Danmark fått en del plass her på bloggen, men i dag tenkte jeg det var på tide å skrive om de andre mulighetene.

Dere som leser her på bloggen er kanskje litt som meg, fremtidige studenter som søker råd og info om andres erfaringer gjennom blogger, forum og lignende. Det gjorde jeg også, og erfaringene jeg leste veide tungt i valget mitt om jeg skulle tørre å satse på psykologi, og kanskje spesielt hvor jeg endte.

En blogg jeg brukte mye tid på var Reisen til kandidaten, skrevet av (tidligere) NTNU-student Kristine. Som meg håpte hun å komme inn på kandidatstudiet i Danmark. Etter fullført bachelor søkte hun Danmark, men endte med avslag på søknaden sin. Etter å ha scrollet meg gjennom bloggen hennes husker jeg det knøt seg i magen da jeg leste innlegget om at hun ikke kom inn, og jeg har hele studieløpet hatt i bakhodet at jeg også må se på andre muligheter.

I forbindelse med dette blogginnlegget har jeg tenkt mye på Kristine, og selv om jeg ikke kjenner henne tok jeg kontakt for å høre hvor hun var i dag, og om hun var fornøyd med hvor hun endte. Hun kunne fortelle at hun endte med å ta Master i arbeids- og organisasjonspsykologi og i dag jobber som HR-rådgiver i Norsk Helsenett, en jobb som innebærer blant annet rekruttering, oppfølging og forebygging av sykefravær og støtte av ledere. Og det beste? I dag synes hun at dette er drømmejobben!

Det er altså fint mulig å trives med å være noe annet enn klinisk psykolog, selv om det ikke opprinnelig var planen. Ikke minst er det også mange som ikke kunne tenke seg en klinisk master i utgangspunktet, og for dem er Master i arbeids- og organisasjonspsykologi bare en av mange muligheter etter Bachelor i psykologi. Det er for mange til å liste opp alle her, men det dreier seg om alt fra Master i miljøpsykologi som tilbys her på Høgskolen i Innlandet, til blant annet master i sosial- og kognitiv psykologi, helse, utvikling og samfunn og nevrovitenskap.

Don't Ignore Opportunities Concept
Ta deg tid til å sette deg inn i mulighetene!

Disse studieretningene er bare et par av et bredt spekter med mastergrader og videreutdanninger, og jeg er sikker på at nesten alle kan finne et felt de kunne tenke seg å studere. Jeg merker at mange i klassen min virker låst til tanken om Danmark, til tross for at de selv sier at interessen er langt mer forskningsrettet enn terapirettet. En trenger heller ikke nødvendigvis å gå videre med master. Med Bachelor i psykologi kvalifiseres du til å jobbe som miljøterapeut, eller du kan for eksempel jobbe med organisasjonsarbeid, kommunikasjon, konsulentvirksomhet. Det er en allsidig bachelor som gir bred kunnskap og kan brukes til mye.

Hvis du vil lese hvordan det er å gå noen teoretiske mastere kan du ta en titt på linjeforeningen vår, Students’ psychology union, sin blogg. Der har tidligere INN-student Torvald blogget om master i nevrovitenskap på NTNU. En av mine faddere har også skrevet et innlegg på linjeforeningsbloggen, han går i dag master på BI. På denne siden har forøvrig linjeforeningen prøvd å sammenstille alle de mulige mastergradene og andre løp etter fullført bachelor. Du kan også lese om videre muligheter på INNs egne sider om psykologi.

Jeg håper jeg med dette innlegget har klart å vise at det finnes en rekke muligheter for hva du kan gjøre med en bachelorgrad i psykologi. Jeg anbefaler alle som vurderer å ta eller er i gang med å ta graden om å utfordre seg selv til å være åpen for alle de ulike mastergradene og studieveiene som finnes der ute, og dyrke de interessene de oppdager at de har. Ikke minst er det viktig å tenke selv og gjøre det en selv har lyst til – ikke bare gjør det alle andre gjør.

Linn
3. årsstudent