Motivasjonstips for studenter

Motivasjon er et nøkkelkonsept i psykologi og går igjen i så og si alle fagene vi har, fra biologisk psykologi til helse- og miljøpsykologi. Motivasjon er den energien og de handlingene som kreves for å nå et mål. Det er det som får deg opp om morgenen og driver deg gjennom dagen. Nå er et nytt semester i gang, og forhåpentligvis starter du semesteret med litt ny motivasjon. I dette innlegget deler jeg tips fra psykologien for hvordan du kan finne motivasjonen og holde deg motivert.

1. Forstå motivasjon og finn din indre motivasjon

Mitt aller viktigste tips for å holde seg motivert er å sette seg inn i hva motivasjon faktisk er. Psykologen Edward Deci er en av verdens fremste eksperter på motivasjon, og kjent for sin selvbestemmelsesteori. Det er en motivasjonsteori som tar utgangspunkt i at mennesker drives av ulike typer motivasjon. Det skilles mellom indre og ytre motivasjon, og autonom/selvbestemt motivasjon og kontrollert motivasjon.

colourbox18106489
Ytre motivasjon: Fremtidig lønn kan være motivasjon for noen, men hjelper ikke nødvendigvis på leselyst

Indre motivasjon kommer innenfra og er det som driver deg til å gjøre noe fordi vi har lyst og blir tilfredsstilt av det. Ytre motivasjon handler om de ytre grunnene til at du gjør noe, som skryt, gode karakterer, god lønn osv. Vi presterer bedre når vi gjør ting vi er indre motivert for, vi er også mer utholdende og har det bedre når vi er indre motivert. Ifølge Deci er vi mest effektive når vi klarer å motivere oss selv. For mange studenter er nok studiet preget av ytre motivasjon, der man presterer på grunn av frykt for dårlige karakterer eller håpet om fremtidig god lønn, men det er ikke nødvendigvis en tilstrekkelig drivkraft til å motivere deg gjennom pensum. Derfor bør du fokusere på å finne din indre motivasjon, huske at du studerer noe du selv har valgt fordi du interesserer deg for det, og tenke på at å lese bidrar til at du blir bedre på ditt felt. Å ta kontroll over motivasjonen på denne måten kan bidra til større indre motivasjon og gjøre deg til en mer effektiv student.

2. Lag en plan og sett deg mål

Bruk starten av semesteret på å skrive ned målene dine, og lag en realistisk plan for hvordan du kan oppnå disse. En slik plan er en fin måte å sørge for at du må ta ansvar for tiden og læringen din. Lager du en plan du kan følge har du et enkelt verktøy som kan minne deg på hva du skal gjøre og hva du ønsker å oppnå. Legg lista heller for lavt enn for høyt, for hver ting du kan krysse av at er fullført eller oppnådd vil bidra til mestringsfølelse, som igjen er sentralt for motivasjon. Tenk nøye gjennom hva som er realistisk for deg, men unngå å legge lista alt for lavt. Du trenger heller ikke legge en plan for absolutt hele semesteret. Kanskje holder det å lage en plan for den første måneden, så kan du ta høyde for hva som funket/ikke funket når du lager planen for neste måned.

3. Skill mellom skole og fritid

Studietiden er en stor overgang fra videregående for mange, spesielt i form av ansvar for egen læring. Med store mengder pensum kan det være vanskelig å legge studiene fra seg, og mange studenter føler at de aldri har fri og går rundt med konstant dårlig samvittighet for at de burde lest mer. Denne dårlige samvittigheten kan være en skikkelig brems for motivasjonen, og det er derfor viktig å klare å skille mellom skole og fritid og tillate seg å koble av. Tillat deg FUDS! Jeg har skrevet om det før, men det er så bra at det ikke kan gjentas ofte nok. FUDS står for Fritid Uten Dårlig Samvittighet, og var en av de første tingene en professor fortalte meg om da jeg startet på min forrige bachelor ved NTNU. Og det er viktig ikke bare for motivasjonen, men også for vår fysiske og psykiske helse.

4. Jobb med innstillingen

I tråd med konseptet om indre motivasjon er det viktig å fokusere på riktig innstilling. Tenker du at et fag er kjedelig, så blir det fort kjedelig. En god innstilling kan gjøre masse med motivasjonen, så tenk på at du har valgt studiet fordi du selv ville det og prøv å finne noe spennende i samtlige fag.

5. Belønn deg selv 

Belønning og insentiver kan være gode motivatorer for å komme gjennom noe man i utgangspunktet ikke synes er så gøy, som å lese mye pensum. For eksempel kan du lage en ekstra god middag eller unne deg en sjokolade de dagene du virkelig har fått lest. Eller hva med å bestille en ferietur til etter eksamen som kan motivere deg til å holde ut gjennom semesteret?

Limone sul Garda at Lago di Garda
Min belønning for fullført bachelorgrad blir sommerferie til Italia. Det motiverer meg! Bilde fra Limone ved Gardasjøen.

6. Legg til rette for suksess

Bruk erfaringene du får fra hvert semester. Hva funket forrige semester, og hva funket ikke? Lær av dine egne feil, og unngå fallgruvene du tidligere har gått i. Synes du engelskspråklig pensum er tungt?  Lån tilsvarende pensum på norsk. Bruk den studieteknikken som fungerer for deg, og ikke sløs bort tid på å gjøre som alle andre gjør. Å kunne tilpasse seg er viktig for å lykkes, så lær hva som fungerer for deg underveis og bruk det du lærer. Du kan også legge til rette for suksess ved å lære av de som har gjort ting før deg, for eksempel ved å be om råd og tips fra faddere eller forelesere. Har du forresten sett innleggene mine med eksamenstips og studietips?

7. Ta ansvar for egne resultater

Hvordan du forholder deg til dine egne resultater kan ha store konsekvenser for motivasjonen. Får du en dårlig karakter kan du enten skylde på ytre faktorer som at sensor er for streng eller at spørsmålene er for vanskelige, eller på indre faktorer som at du ikke var godt nok forberedt eller startet å lese tidlig nok. Å legge skylden på ytre årsaker kan være demotiverende fordi det er ting man ikke har noen kontroll over, men hvis du derimot tenker at du selv er ansvarlig kan du ta kontroll og påvirke hvordan det går neste gang. Det samme gjelder når du får en god karakter. Tenk på det som produkt av innsatsen din, og ikke flaks. Ta ansvar, og la deg motivere til å ta kontroll over innsatsen og yte ditt beste.

8. Aldri gi opp

Du kommer ingen vei hvis du gir opp, og det er aldri for sent å komme i gang. Ha troen på deg selv og at du mestrer det, for har du kommet inn på en høyere utdannelse har du garantert det som skal til for å klare å fullføre.

//
Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

 

2 kommentarer om “Motivasjonstips for studenter

  1. Hei!

    For et fantastisk blogg innlegg! Jeg vurderer å ta masterforløpet på syddansk universitet. Har du hørt noe om det?

    1. Hei Uzma! Tusen takk 🙂 Jeg har hørt om det og har søkt der selv (selv om Århus er førstevalget). Vet dessverre mindre om utdannelsen der enn de andre stedene, det jeg vet er at de tar motivasjonsbrev og har mye fokus på helserettet psykologi (sundhet). Grunnen til at jeg ikke vet så mye er at vi har færre studenter som går videre dit fra Lillehammer. Det er likevel noen, og ei som gikk trinnet over meg har skrevet et blogginnlegg om det her som kanskje kan være nyttig for deg: https://spu-lillehammer.com/2019/02/08/live-om-kandidatstudiet-ved-syddansk-universitet/ 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s