Hvorfor studere psykologi på Lillehammer?

Hei dere! I disse dager er det tid for utdanningsmesser rundt om i landet, og jeg har i år som tidligere år vært med og møtt fremtidige studenter. Det er så gøy, og så mange spørsmål! Som vanlig får jeg spørsmål om hvorfor man skal studere psykologi, og det har jeg i og for seg svart på før i dette innlegget. For å sitere meg selv:

– Det finnes nesten like mange svar på hvorfor man bør studere psykologi, som det finnes psykologistudenter.

Hvis du lurer på hva jeg mener med det får du ta en titt på innlegget. Et spørsmål jeg ofte får, men som jeg derimot ikke har gått så mye inn på, er hvorfor du bør velge akkurat Lillehammer når du skal ta en Bachelor i psykologi, men det skal jeg blogge litt om nå.

Ψ Lillehammer er den perfekte byen å studere i. Med sine ca. 28 000 innbyggere er byen både liten nok til at du alltid møter noen du kjenner, men stort nok til at du alltid møter noen nye. På studiested Lillehammer er vi ca. 5000 studenter, så det er åpenbart at vi utgjør en betydelig del av Lillehammers befolkning, noe som merkes på hyppigheten av studentvennlige arrangementer og livet i byen generelt. Antallet studenter bidrar til å gjøre oss til en mer sammensveiset studentmasse som ofte er å finne på de samme stedene, uavhengig av hva man studerer.

Ψ Vi har en aktiv og solid linjeforening – Students’ Psychology Union. Linjeforeningen arrangerer alt fra sosiale arrangementer som sørger for godt samhold blant psykologistudentene på tvers av kullene, til karrièredager og psykokvelder (temakvelder med faglig innhold) som lar oss dyrke interessen for psykologi på en spennende og sosial måte.

Ψ Vi trives! Psykologistudiet ved Høgskolen i Innlandet gjør det godt på Studiebarometeret, en portal som viser studenter og ansattes oppfatning om studiekvalitet på de ulike studiene. Studiet vårt scorer over snittet på alle punkter, og det synes jeg er ganske imponerende (sammenligningsgrunnlaget er de tilsvarende studiene i Norge).

studiebarometeret

Ψ Det er god kontakt mellom studenter og forelesere. Jeg tror det at vi er en litt mindre utdanningsinstitusjon gjør at terskelen blir lavere for å kontakte forelesere og at vi får en bedre relasjon til dem. Foreleserne virker opptatt av å kjenne oss og kunne navnene våre, noe jeg synes er utrolig positivt. Man føler virkelig ikke at man drukner i studentmassen! Foreleserne våre er åpne for innspill om både tidspunkt for forelesninger og innhold, og det gjør hverdagen enda bedre og reflekteres også i resultatene på «medvirkning» på Studiebarometeret. I tillegg har vi studentrepresentanter i alle klasser som jevnlig møter foreleserne våre og viderebringer innspill fra klassene.

Ψ Bachelorgraden er tilrettelagt for å gå videre til klinisk master i Danmark, og HINN har lang erfaring med å sende studenter videre dit. For meg var akkurat det avgjørende for at jeg valgte å studere i Lillehammer, og jeg har aldri sett meg tilbake.

Jeg har skrevet flere innlegg om veien fra Bachelor i psykologi til psykologtittel, men kort oppsummert er det enkleste å ta klinisk master i Danmark – og det er nettopp det som er mitt mål. De danske universitetene er svært strenge når det gjelder opptak og samsvar mellom fagene som inngår i den norske og danske bacheloren i psykologi og bachelorgraden i Lillehammer er tilpasset dette. Jeg gjorde mye research før jeg landet på studiested, og konkluderte med at hvis klinisk master var målet måtte det bli Lillehammer. Høgskolen i Innlandet er den skolen som sender flest studenter videre til klinisk master i psykologi, og føles derfor som det tryggeste valget.

Ψ Bachelor i psykologi har stor faglig bredde, og du får et dypdykk i en rekke retninger innen psykologi. I motsetning til for eksempel profesjonsstudiet er du ikke låst til en klinisk retning, men får heller en smakebit på mange ulike retninger og du står fritt til å velge etter hva som fenger deg. Kanskje ante du ikke at du ville like arbeids- og organisasjonspsykologi, eller kanskje klinisk virker helt uinteressant etter at du har prøvd deg på abnormal psykologi? Med en bachelorgrad trenger ikke det å gjøre noe, for det er mange muligheter for hva du kan bruke Bachelor i psykologi til (les noen eksempler her).

I klassen min er det mange som svarer annerledes på hva de vil bli i dag enn de gjorde da vi begynte. Mange har oppdaget sider av psykologien de har lyst til å gå videre med som de ikke var kjent med da de startet på studiet. Det ligger an til å bli en hel del forskere fra mitt kull som i utgangspunktet tenkte at de ville gå videre med en klinisk utdannelse.

Ψ Som eneste Bachelor i psykologi i Norge tilfredsstiller studieløpet i Lillehammer kravene til en Bachelor of Science of Pscyhology. De andre bachelorstudiene i psykologi regnes som «Bachelor of Arts». Jeg skal være forsiktig med å uttale meg om den nøyaktige forskjellen, men det ligger i at vi har et mer forskningsbasert studieløp som innebærer en del praksisundervisning (fra personlighetstester til simuleringer). Her er en sammenligning jeg har lånt fra GradLime.com:

BA vs BS
(Bildet tilhører http://www.gradlime.com)

Nå tror jeg ikke du som student vil merke noen forskjell på om du går en Bachelor of Arts eller Bachelor of Science, men det kan utgjøre en forskjell blant annet på CVen din.

Ψ Det er et god utdannelse. Det er i alle fall min mening, etter å ha gått her i snart tre år. Selv om noen fag selvfølgelig er mer spennende enn andre, har jeg jevnt over vært fornøyd med og sett verdien i alle fagene vi har hatt. Jeg har ikke angret en dag på at jeg valgte Høgskolen i Innlandet, og er stolt over at jeg snart har fullført det jeg anser som en solid og god bachelorgrad i psykologi.

//
Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

 

 

8 kommentarer om “Hvorfor studere psykologi på Lillehammer?

 1. Hei Linn!
  Har lest igjennom innleggene dine om veien til å bli psykolog. Lurte på om det var mulig å kontakte deg på mail angående dette? Vil følge veien du har tatt, og har jo en del ting jeg lurer på. Planen er å studere i Lillehammer og deretter Danmark. Vil på en måte være sikker på at jeg tar de «riktige» valgene underveis.
  Lucas

 2. Hei Linn.

  Jeg lurer på om det er campus-mulighet? eller om dere må bo utenfor skolen?

  Hilsen Malin

 3. Hei igjen! Vi oppfordres til å skrive for hånd (er en del fordeler med det rent hukommelsesmessig), men det er ingen problemer med å skrive på PC/iPad, de fleste gjør det 🙂

  Linn

  1. Puh..det var godt;)

   Har fått med meg noe forskning om tastatur vs håndskrevne notater ift oppmerksomhet og aktivering av flere deler av hjernen.
   Har du fått med deg om dette har blitt oppdatert ift Apple Pencil o.l.?

   Da har man jo den samme taktile opplevelsen men kanskje skjermlyset eller navigeringen har en innvirkning? Har iallfall lest at bl.a. innlevelsen i lesing av skjønnlitteratur er kvalitativt dårligere ved iPad vs papirbok. Har noe med både lys og navigering å gjøre.

  2. Oi, så spennende! Har ikke satt meg inn i det med Apple pencil, men det er jo interessant! Vil tro at det vil ha bedre effekt rent hukommelsesmessig å bruke det fremfor tastatur i hvert fall. Er ikke kjent med skjermlys/navigeringens effekt, men det er jo spennende at det kan ha noe å si! Takk for kult innspill 🙂

 4. Hei igjen, Linn!

  Lurer kort på om foreleserne godtar PC eller iPad i timene?

  Takk igjen for at du holder oss oppdatert:)

  Kenneth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s