Det viktigste jeg har lært

Sommeren før jeg flyttet til Lillehammer var jeg ganske nervøs for studiestart. Ikke for om jeg ville klare studiene eller få venner, men for om jeg kom til å orke tre år til med studier. Tidligere hadde jeg studert fire år ved NTNU, og hadde brukt de to siste årene på reising og jobbing, og jeg elsket det. Min første studietid gikk veldig fort, men selv om jeg delvis regnet med at denne også ville gjøre det, var jeg nervøs for at det ville føles lenge og trått.

Nå sitter jeg her, og har kun litt over tre måneder igjen av studietiden i Lillehammer. Det føles ganske sprøtt, for det har utvilsomt gått fort. Samtidig føles det som en evighet siden 2016. Det føles litt som om det var en annen person som begynte på studiene, og på mange måter var det kanskje det også. Jeg er fremdeles Linn, men jeg har lært veldig mye i løpet av disse årene, både om meg selv og menneskene rundt meg. Mye av det har jeg lært fra pensum, men en hel del har jeg lært basert på erfaringer jeg har gjort meg.

Jeg tror det viktigste jeg har lært gjennom denne studietiden er at det ikke finnes en fasit på studielivet eller hvordan du skal være student. Du må finne din egen formel på disse tingene, og det er ikke gitt at den samme formelen fungerer for noen andre. Noen må satse på å være fulltidsstudenter, mens for andre fungerer det å jobbe mye ved siden av studiene. Studieteknikken varierer fra person til person. Noen lærer best fra kollokvier, andre lærer best alene. Når du har funnet denne formelen må du ha selvtillit og stole på den, og følge det som er riktig for deg. Selvfølgelig bør formelen din tilpasses og utvikles, men hold deg til den fremfor å prøve å passe inn i noen annens formel.

Prøv å finne roen, skaff deg selvtillit og jobb med formelen din. Målet med studietiden er ikke bare å lære seg pensum, men også å utvikle seg som person. Hvis du klarer å jobbe med å finne din måte å mestre studietiden på, stiller du langt sterkere enn om du kun jobber med å mestre selve studiet.

//
Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

 

6 kommentarer om “Det viktigste jeg har lært

 1. Hei, og takk for langt og godt svar! Var ikke klar over denne lisensperioden, betyr det at etter to år i Danmark trenger man en slags praksisplass i Norge/Danmark før man kan starte egen praksis? Blir studieløpet da på totalt 7 år før man får autorisasjon i Norge? 🙂

  Susanna

  1. Hei igjen! Beklager for sent svar, har vært eksamenstid her. Det stemmer at man trenger en slags praksisplass i lisensperioden, men det er altså som vanlig psykolog og med psykologlønn. Det er likevel visse krav til hvor dette skal være (man skal være innom jobb med både barn/unge og voksne). Totalt tar det 7 år før man har autorisasjon (mot 6 ved profesjonsutdanning), men man begynner å jobbe som psykolog etter 5 år 🙂

 2. Hei! Jeg lurer litt på hvordan dette studiet er lagt opp? Er det en stor andel obligatorisk oppmøte, eller kan man tilpasse det mye selv? Hvordan er det å kombinere med jobb? Og er det lagt opp til lengre praksisperioder ute i f. eks institusjon, skole el.l? Og hvordan ser det ut for dere studenter mot jobb i etterkant?Jeg har veldig lyst til å ta dette studiet, men det må være praktisk gjennomførbart med familie og ,ikke minst, økonomi 😉 På forhånd takk 😊

  1. Hei Elin!

   Studiet er lagt opp med relativt lite obligatorisk undervisning. Dette halvåret har jeg f.eks 3 obligatoriske seminarer i faget Abnormal psykologi (2×2 timer og 1x3t) i tillegg kommer 13 forelesninger. I pedagogisk psykologi har vi 4 obligatoriske seminarer (2x3t, 1x6t og 1x2t) og 12 forelesninger. Jeg vil si dette semesteret reflekterer greit mengden obligatorisk undervisning, men mulig vi har litt mer i år enn vi har hatt tidligere. Det må nevnes at det kan endres fra år til år (men har holdt seg relativt stabilt).

   Hvis du vil se nærmere på timeplanen finner du den på inn.no –> Student –> Timeplaner og så kan du søke på BAPSY 2016, 2017 eller 2018.

   Det er altså relativt fleksibelt og du kan i stor grad styre din egen hverdag. Forelesninger er ikke obligatorisk, og slides legges alltid ut etter forelesningen. Jeg jobber 65% som nattevakt ved siden av studiene. Nå krasjer naturlig nok ikke arbeidstiden min med undervisning, men det blir en del prioriteringer mellom søvn og undervisning. Jeg synes det går greit.

   Vi har et rent teoretisk studie, og ingen praksis integrert. Jeg anbefaler derfor å jobbe med relevant arbeid ved siden av. Det er ikke noe krav, men gir en hel del bedre innsikt i studiet.

   Jobb er litt hva man gjør det til selv. De aller fleste går videre til master i psykologi, men bacheloren kan brukes til mye i seg selv. Man kan blant annet jobbe innen veiledning, rådgiving, skole, NAV, i omsorgsboliger og institusjoner og som miljøterapeut. Her handler det litt om hvor kreativ du er og hvordan du selv ser nytten av graden din. Man trenger altså ikke se etter stillingsannonser som etterlyser folk med BA i psykologi, men stillingsbeskrivelser der du kan bruke din kompetanse. Vi kan brukes til masse!

   Jeg anbefaler deg å go for it! Vi har et spennende og solid studie, som jeg bare kan anbefale. Så lenge du er forberedt på å jobbe en del med studiene ved siden av jobb bør det være gjennomførbart å kombinere med både familie og jobbing 🙂

 3. Hei! Vurderer selv å søke bachelorgraden i psykologi i Lillehammer til høsten, men fortsatt ganske usikker på hva det blir til. Har lest at det er mulig å fortsette på klinisk psykologi i Danmark for å få autorisasjon til å praktisere som psykolog i Norge, vet du om det er mange som har gått denne veien, eller planlegger du å gjøre det selv? Virker som om studiet har flest likhetstrekk med profesjonsgraden sammenliknet med andre bachelorgrader i psykologi i Norge. Allikevel usikker på om det er et sikkert studieløp å ta ettersom ting kanskje endrer seg på noen år? Er studiemiljøet ellers bra i byen?

  1. Hei Susanna!

   Det stemmer at man kan gå veien via Danmark for å få autorisasjon i Norge. Det er mange som gjør dette og tidligere har gått denne veien, i innlegget mitt «Erfaringer fra Danmark» kan du lese intervju med både noen som går der og noen som er ferdigutdannet derfra. Jeg planlegger selv å gå videre via Danmark, og håper å komme inn dit til høsten.

   Det er vanskelig å gi noen 100% garanti for profesjonsutdanninger fra utlandet, selv om både EU/EØS-lovverk og Nordisk samarbeid skal sikre dette. Dessverre ser vi jo for eksempel i Budapest-saken at Helsedirektoratet har en litt alternativ måte å forholde seg til dette lovverket på. Jeg tror imidlertid at utdanning fra Danmark kan regnes som trygg, fordi den er «dobbeltsikret» av EU-lovgivning og nordisk samarbeid. Den eneste endringen jeg kan tenke meg at kan skje er at lisensperioden (de to årene man jobber etter endt utdanning før man får autoriasjon) kan måtte tas i Danmark. I utgangspunktet tenker jeg at det er usannsynlig at det blir sånn, men det kan skje. Grunnen til dette er at regelverket sier at det er ferdigutdannede med profesjonstitler som skal kunne jobbe i Norge, og fordi lisensperioden regnes som en del av utdanningen er man på den måten ikke ferdig utdannet. Etter lisensårene vil du derimot være helt ferdigutdannet, og jeg kan ikke si at det kan finnes noe grunnlag for å ikke gi autorisasjon da.

   Når det er sagt går jeg selv ut fra at nåværende ordning vil bli ivaretatt, og jeg regner med å fullføre min lisensperiode i Norge.

   Studiemiljøet i Lillehammer er veldig bra! Byens størrelse gjør studentmassen mer sammensveiset og fører til et godt miljø. Vi har også flere ulike studentforeninger med alt fra kor til sport og friluftsliv, til egen linjeforening for psykologistudentene. Jeg trives veldig godt!

   Håper dette var oppklarende 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s