Hvordan leve på 8116kr i måneden?

Når man er student her i Norge har man visse privilegier. Et av disse er at man kan søke lån og stipend fra lånekassa. Dette gjør det lettere for oss studenter å prioritere studier og ikke nødvendigvis tenke på at en må skaffe seg en deltidsjobb eller jobbe seg i hjel i diverse ferier.
Og rundt den 14. hver måned tikker det inn en deilig sum på konto.

Her er et par tips om hvordan hverdagen med stipend kan være nokså lukrativ.

Planlegg! Det høres kanskje kjipt ut, men det lønner seg å planlegge litt. Spesielt før en går i butikken. Finn en dag i uka der du tar storhandelen. Lag en detaljert handleliste og hold deg til den.

Ikke gå på butikken sulten! En feil jeg ofte gjør, og kanskje andre med meg, er at jeg drar til butikken rett etter skolen. Da er jeg antakelig litt lei etter en lang dag med kjedelig skriving på skolen, og kan gjerne være litt sulten. Det kan være en stor fallgruve. For da er det mye dritt som havner i handlekurven…uten en annen baktanke enn at jeg har lyst på det nå med en gang.

Betal husleia i tide! De fleste har en avtalt dato hver måned de skal betale husleia. Ikke blir for sen med å betale den. Lag deg gode rutiner der du setter av pengene som skal gå til faste utgifter som husleie, strøm, internett, osv. Da faller du sjeldent bakpå og har kontroll på hvor mye som skal betales til hvilken tid.

Spar! Husk at det kan skje utforutsette ting som krever penger. Det være seg en ødelagt vaskemaskin eller en tur på legevakta som følge av det semiglatte føre vi har her i innlandet for tida.

Jobb! Selv om jeg skrev tidligere at man ikke trenger å jobbe, så kan det være lurt. Ikke bare med tanke på det økonomiske, men det kan også være deilig med en avkobling i ny og ne, fra en ellers hektisk studiehverdag.

Unn deg et og annet! Det må være lov å leve litt, så gjøre det.

Inviter foreldre på besøk! Det er alltid hyggelig å ha besøk, og da spesielt fra foreldre. De har forhåpentligvis med en hyggelig oppmerksomhet; det være seg en blomst, fastelavnsris eller annet som lyser opp stua. Og når du sier du bare må en tur på butikken for å handle litt til middagen som du skal lage til dem, blir de ofte med. Og da tilsier min erfaring at de vil betale og oppfordrer gjerne til å kjøpe en ekstra shampoo og dorull. Du er fortsatt barnet deres, så melk den rike kua for alt det er verdt. Nei da, glad i deg, mamma!

Lykke til!

Siri Josefine