Slik lykkes du med jobbsøking

Laderen plugges i og skjermen skrus på. Programmet åpnes. Lyden fungerer. Kameraet fungerer og vinkelen er god. I bakgrunnen har jeg en hvit vegg med en bokhylle og en grønn plante. Dagslys lyser inn fra de to store vinduene foran meg og klokka bikker 11.00. Det ringer. ”Hallo, det er Maurits”, sier jeg så pent jeg kan. Mitt første jobbintervju over Skype har offisielt startet. En litt rar måte å bli intervjuet på tenker jeg, men kvinnen er hyggelig, og intervjuet er godt i gang før jeg vet ordet av det.

Hendelsen som er beskrevet over skjedde for en liten måned siden. Det var jobbintervju i forbindelse med Statsbygg sitt Summer Internship. 830 søkere på 31 stillinger. 150 personer ble plukket ut til å gjennomføre en såkalt evnetest. Av de ble 100 plukket ut til å gjennomføre førstegangsintervju over Skype. Jeg søkte på stillingen som HR Summer Intern og i dette innlegget skal jeg prøve å komme med noen små jobbsøkertips.

Les stillingsannonsen nøye
Hva er det arbeidsgiveren egentlig ønsker seg? Det å bruke tid på å sette seg godt inn i stillingsannonsen gir et godt grunnlag for å skrive en bra jobbsøknad, og å tilpasse CVen til den spesifikke annonsen. Jobbsøknader må tilpasses til hvert enkelt tilfelle og rekrutteringsansvarlig bruker ofte overraskende lite tid på lese gjennom søknaden din før de velger hvilken bunke søknaden havner i. Så da gjelder det å trekke frem dine mest relevante nøkkelkvalifikasjoner for stillingen ved å eksemplifisere din kompetanse og erfaring. Show, don`t tell.

Hold deg til en side
Av og til er det fristende å skrive mye. Noen skriver veldig masse. Men en side holder i massevis. Jobbsøknaden skal ikke fortelle alt om deg, men den skal være en liten ”teaser” på hvem du er, hvorfor du skal få jobben, hvilken motivasjon du har for jobben, hva du kan tilby og personlige egenskaper. Så da gjelder det å trekke frem momenter som etterspørres i utlysningen. Målet med jobbsøknaden er først og fremst å lande et intervju, så da trenger du jo ikke å fortelle alt i søknaden.

Spør en venn
Ofte er det lurt å få noen andre til å lese søknaden. Så om du har mulighet, spør en venn, familie eller en person som har samme type stilling som du søker deg til om å lese over søknaden. Synes de at søknaden er beskrivende for hvem du er? Og synes de at du har fått med deg det viktigste med den aktuelle jobben? Om du føler deg ferdig med søknaden kan det også være lurt å legge den fra deg en dag eller to, for så å se over den igjen litt senere. Kanskje oppdager du da noe som kan forbedres ytterligere. På CV-nerden kan du finne konkrete eksempler på hvordan du kan løfte søknaden din til det bedre.

Elevator pitch
Om du kommer til intervju kan du begynne å øve deg på en elevator pitch. En elevator pitch er en kort presentasjon som varer type maks ett minutt. Så det er lurt å forberede seg på en kort og konsis presentasjon om deg selv. For det er hundre prosent sikkert at du får spørsmålet ”Fortell litt om deg selv”, og da er det lurt å forberede seg på å gi et godt svar. Et forslag kan være å prøve å skrive ned noen setninger om hvem du er som person, litt om hvorfor du er kvalifisert for stillingen, og til slutt hvorfor du er på intervjuet.

Om det er lenge til du skal ut i full jobb så anbefaler jeg veldig å søke litt jobber allerede nå. Det å ha litt arbeidserfaring ved siden av studiene gir god erfaring og er høyt verdsatt når du skal søke jobb senere.

Lykke til med søkingen!

Maurits Wesøe // BOL