Tid for bacheloroppgave

Det er mars, og jeg er godt i gang med sjette og siste semester ved Høgskolen i Innlandet. Siste innspurt av bachelorgraden innebærer også skriving av bacheloroppgave, og nå tenkte jeg å dele litt informasjon om hvordan det er lagt opp for oss psykologistudenter.

Emnet 2306 Bacheloroppgave – psykologi er et av tre emner vi har denne våren (vi har to emner på høsten og tre på våren). Emnet utgjør 10 studiepoeng, og innebærer at vi i løpet av våren må jobbe med bacheloroppgaven samtidig som vi gjør en god innsats i de andre emnene. Heldigvis kommer innleveringsfristen en god stund etter siste eksamen, og i år har vi ca. en måned på oss mellom siste eksamen (25. april) og innlevering av oppgaven (28. mai).

I emnebeskrivelsen på studiets studieomtale står det at bacheloroppgaven skal være:  «[…] et selvstendig vitenskapelig arbeid hvor kandidaten fordyper seg i et selvvalgt tema innenfor psykologi. Arbeidet kan enten være teoretisk (litteraturstudie) eller empirisk (innsamlede data). Dette kan være data studenten selv har samlet inn, eller baseres på empirisk materiale som faglærer stiller til rådighet«.

Vi kan altså velge tema helt selv, noe som er både spennende og utfordrende. Som dere ser av toppbildet i dette innlegget er det mange fagretninger å velge mellom og et hav av muligheter. På mitt kull har det blitt valgt et ganske bredt spekter av temaer, fra sosiale medier og selvbilde ,til påvirkningen av fysisk miljø på barns helse, dyreassistert terapi, transseksualitet, rekrutteringsverktøy i arbeidslivet og mye mer. Hvilket tema du velger kan ha mye å si for hvor vanskelig oppgaven blir å skrive, både når det gjelder innhenting av materiale, tilgang til litteratur om temaet osv. Derfor blir vi anbefalt av skolen å starte med å tenke på tema for oppgaven allerede første året på studiet.

Med så mange og varierte temaer kan enkelte kanskje frykte at de ikke får en veileder som kan noe om det feltet du har valgt, men her har skolen en ganske fin løsning. Før jul hadde vi en gjennomgang av kravene til oppgaven, og der fikk vi en liste med 11 veiledere som var tilgjengelige for oss og hvilket felt de har kompetanse i. Alle feltene i toppbildet mitt er dekket av minst én veileder. Deretter fikk vi muligheten til å enten kontakte den veilederen vi ønsket, eller vente til etter nyttår.  Vi hadde frist for innmelding av tema til oppgaven 1. februar. Dersom du ikke har valgt veileder før den fristen får du tildelt en som passer så godt som mulig til ditt tema. Ulempen med det er at veilederne har begrenset kapasitet og at ikke alle tar like mange studenter, noe som kan resultere i at den veilederen du håper å få etter 1. februar kanskje allerede er fullbooket. Derfor er det med andre ord lurt å være tidlig ute med å tenke på tema og eventuelt kontakte en veileder om du har en spesifikk preferanse på tema for bacheloroppgaven.

Jeg for min del landet ikke på tema eller veileder før godt ut i januar i år. Da spurte jeg en foreleser om råd om hvilken veileder jeg burde velge ut fra mitt tema, og fikk tips om en som var midt i blinken med tanke på kompetansen jeg trenger. Oppgaven min er innenfor feltet sexologi, og jeg var så heldig at en av de tilgjengelige veilederne er sexolog. Flaks! Da veilederoversikten ble publisert hadde listen med veiledere blitt utvidet fra 11 til 17, og jeg ser at det er hentet inn folk for å dekke kompetansebehovene til studentene. Det synes jeg er veldig kult og bra for oss studenter, som da kan slå oss til ro med at vi får så god veiledning som mulig fra veiledere som har kompetanse innen våre temaer. Dette synes jeg også er veldig godt gjort av skolen og emneansvarlig i emnet.

Til sammen har vi forøvrig krav på fire timer veiledning. Studenten og veileder finner selv ut når og hvordan disse skal gjennomføres. Noen av veilederne er eksterne, noe som vil si at de ikke er her i Lillehammer. Min veileder er ekstern, så det betyr at min veiledning trolig kommer til å skje over e-post og på Skype. De aller fleste veilederne er riktignok interne, så om du trives best med å ha veiledning ansikt til ansikt vil du trolig likevel ha mange å velge mellom.

Når det gjelder selve oppgavens form og format vil jeg si vi er godt forberedt. Spesielt i 1. klasse hadde vi ganske mange skriftlige innleveringer der læring av APA (referansestil) var sentralt. Det kommer veldig godt med nå. I løpet av studietiden har vi også fått trent oss på innhold og oppbygging av gode akademiske oppgaver, så jeg føler at vi trygt kan fokusere på temaet vårt og stole på at det andre går av seg selv.

Innleveringsfristen er 28. mai klokken 14, og den skal leveres både elektronisk og på papir. På psykologi har vi ikke muntlig forsvar av oppgaven, så produktet du leverer til fristen utgjør hele vurderingsgrunnlaget. Det synes jeg er ganske greit, og jeg gleder meg til en lang sommerferie etter innlevering.

Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

4 kommentarer om “Tid for bacheloroppgave

1. Hei Julie! Ja, det stemmer 🙂 10 og 20 poengs fag første året, så 15 x 2 de to siste.

1. Hei Linn!
    Vet du noe om hva karaktersnittet har vært for å komme inn på profesjonsstudiet i Aarhus/København etter endt bachelorgrad fra Lillehammer? Etter det jeg har sett har det ligget mellom B og C, men vet du om en oversikt som kan bekrefte dette? Jeg synes veien fra Lillehammer til Danmark virker interessant, spesielt etter å ha sett en dokumentar om veien fra årsenhet til profesjonsstudie i Bergen..
    Kan man forresten også søke seg inn ved svenske profesjonsstudier etter endt bachelorgrad fra Lillehammer, og vet du hva karaktersnittet er der sammenlignet med Danmark?
    Ser frem til å høre fra deg! Om du har mulighet, så hadde jeg satt stor pris på om du kunne svart via mail!
    Ser frem til å høre fra deg!

Lars