Slik søker du høyere utdanning

Å vite hva man skal bli når man blir stor  er vanskelig. Og enda vanskeligere kan det være å finne og bestemme seg noe spennende og relevant å studere. Det er så mange alternativer i jungelen av utdanninger. Men en ting er sikkert; utdannelse kommer alltid godt med.

Her finner du en liste over hva du må huske på fra 15. april (helst litt før med mindre du har nerver av stål) og fram til 24. juli.

1. Skriv inn https://www.samordnaopptak.no/info/ i din foretrukne nettleser. Deretter logger du deg inn med enten MinID, BankID eller et av de andre alternativene.
  2. Når du så er inne på nettsidene til Samordna opptak, kan du registrere søknaden din. Da kan du altså plotte inn dine ønsker for valg av høyere utdanning. Da gjelder det å tenke nøye gjennom hva som er viktig for deg, og i hvilken rekkefølge du ønsker å sette opp ønskene dine. Disse kan du riktignok endre på fram til 1.juli.
  3. Legg inn vitnemålet. Så fort du har mottatt vitnemålet ditt elektronisk, skal det lastes opp på Samordna opptak.
  4. Sjekk e-posten din. Dette kan du gjøre hele tida i tilfelle søknaden din mangler noe. Da får man beskjed på e-post, så kan du rette opp i det eller tilføye det som mangler.
  5. Smør deg med tålmodighet! Når du sjekker e-posten og fortsatt ikke har fått noe informasjon av betydning, må man rett og slett være tålmodig og vente. 20.juli får du beskjed om hvilket studium du har kommet inn på.
  6. Svar på tilbudet. Fristen for å svare på tilbudet er 24. juli. Så da har du fire dager på deg til å avgjøre om det er dette du vil eller ikke. Husk å svare.

Et par andre ting som kan være lurt å tenke på er dette:

• Du kan sjekke bomulighetene på de studiestedene du har på de øverste plassene på Samordna Opptak. Jo raskere du søker på studentbolig, jo større er sannsynligheten for at du får plass på det stedet du ønsker. Du kan også sjekke det private markedet og se om det er noe som frister der.
  • Du kan søke om lån/stipend hos Lånekassen. Da er du nesten garantert at du har penger på konto i august når den tid kommer.

Så, husk søknadsfristen 15.april. Ses på Blæstad! Eller på Lillehammer, Rena, Hamar, Evenstad eller Elverum.

Lykke til!

Siri Josefine