Tips til fremtidige psykologistudenter

Hei! I dag er det nøyaktig fire uker til søknadsfristen for høyere utdanning, og i den anledning vil jeg dele noen råd til alle fremtidige psykologistudenter.

1. Forstå fagfeltet. Sett deg inn i hva psykologi faktisk er. Det store norske leksikon definerer psykologi som «studiet av atferd og mentale prosesser». Selv om dette kanskje ikke sier så mye i seg selv, er det greit å vite at faget er noe ganske annet enn nettaviser antyder gjennom overskrifter som «Slik ved du at han er psykopat», personlighetstester og tankelesning (Spoiler: vi lærer ikke å lese tanker i det hele tatt). Psykologi er forskning, metode, teorier (både gamle og nye) og generelt et ganske teoritungt fag. Det er greit å være forberedt på dette.

2. Forstå yrket. Hvis du begynner på studiet med mål om psykologtittel bør du sette deg ordentlig inn i hva psykologyrket innebærer, og at yrket i seg selv ikke alltid er lett. For det første vil yrket ofte kreve en stor grad av selvstendighet. Det er du som er terapeuten og du som må ta ansvar. Vi hadde nylig en simulering av en psykolog-pasient samtale i grupper, og overraskende nok var det mange som kviet seg for å spille psykolog. Kommer man inn i Danmark er du i gang med praksis i løpet av et år eller to, og da nytter det ikke å lene seg tilbake og håpe at noen andre tør å simulere. Videre kan yrket innebære tunge terapisamtaler, tap av pasienter, og du kan få endret tankegang. Jeg leser for tiden boken «Smittet av vold» av Per Isdal. Den handler blant annet om sekundærtraumatisering og utbrenthet i hjelpeyrker, og er høyst relevant for psykologer. Jeg tror dette er ting du bør være godt forberedt på. For min egen del var det nok avgjørende at det tok en del år før jeg begynte på psykologiutdanningen. Jeg tror rett og slett ikke jeg var moden nok for yrket tidligere. PS! Husk at det er mange andre muligheter enn å bli psykolog.

3. Få prøvd deg. Studier innen psykologi innebærer nesten alltid at du ender med å jobbe med mennesker. En god start for å finne ut om psykologi er noe for deg er å skaffe  en relevant deltidsjobb. Det trenger ikke å være direkte psykologirettet, men gjerne et omsorgsyrke der du møter utfordringer relevant for utdannelsen. En slik jobb er også gull gjennom studietiden. Jeg har i flere år jobbet i omsorgsbolig, både før og underveis i studiet, og synes helt klart at jeg har noen fortrinn ved å ha «knagger» fra virkeligheten å henge pensum på.

4. Tjuvstart med studierelatert arbeid. ALT du kan på forhånd er positivt (men ikke avgjørende). Derfor anbefaler jeg deg å tjuvstarte, eller hvis du allerede er i gang med psykologistudiene – bli «psykologismart» utenfor skolen. Du trenger ikke nødvendigvis tjuvstarte med å lese pensum, men les relevante bøker, se filmer, gå på arrangementer og engasjer deg i fagfeltet. All forståelse du bygger opp om mennesker, atferd og psykologi generelt vil være til hjelp.

En god innføringsbok som kan gi mange et fortrinn er «Hjernen er stjernen» av Kaja Nordengen. Den gir en relativt enkel og lettlest innføring i hjernen og dens biologi, og er nok en mildere start enn pensumboken (spesielt om du er som meg som ikke hadde noen forkunnskaper i biologi).

Selv er jeg veldig glad i podcaster, og heller ikke de trenger å være direkte psykologipodcaster, men for eksempel knyttet til menneskelig atferd. Her er noen anbefalinger (og episoder som kan være en god start):
– Hidden brain – Ep 3: Stereotype threat
– Invisibilia – How to become Batman (2015), The Fifth Vital Sign (2019)
– Happier with Gretchen Rubin (positiv psykologi, tankemønstre)
– Sånn er du (veldig relevant for personlighetspsykologi!)
– Freakonomics (podcast om behavioral economics) – Ep 334: 5 Psychology Terms You’re Probably Misusing

5. Finn «ditt» felt. Finn noe du synes er spennende og les deg gjerne opp på det. Jeg har flere felt jeg interesserer meg spesielt for, og har av egen interesse lest en del om dette før studiene. Et av temaene jeg synes er spennende er søvn og døgnrytme, og fordi jeg har lest om det på forhånd slapp jeg billig unna da dette var tema i forelesninger. På vårt studie er det ofte en del valgfrihet med tanke på tema av semesteroppgaver, og da kan egne interesser være fint å ha.

6. Vær forberedt på at du aldri blir utlært. Psykologi er et massivt fagfelt som er i konstant endring. Du kommer aldri til å kunne alt, aldri til å lære deg hele pensumboken og alltid til å ha ting du burde kunnet bedre. Det er like greit å være forberedt på dette, så kan du justere forventningene dine og sette realistiske mål. Vær tålmodig, forberedt på at læringen tar tid og hold hodet kaldt. Husk at også forelesere og sensorer vet at det er umulig å kunne alt, og du trenger ikke lese pensumbøkene perm til perm.

7. Bli en notatmester. Å være god til å skrive notater kan gi deg et enormt fortrinn i studietiden. Studiet vårt er lagt opp slik at alle nye fag til en viss grad bygger på det vi kan fra før, og all ny informasjon vil i fremtiden kunne brukes. Det betyr at hvis du tar gode notater har du en god ressurs du kan bruke i andre fag i fremtiden. Til min forrige eksamen (pedagogisk psykologi) var jeg innom notatene mine i Innføring i psykologi, Utviklingspsykologi, Personlighetspsykologi og Arbeids- og organisasjonspsykologi, det sier litt! Jeg noterer forøvrig i google docs som jeg synes er effektivt og oversiktlig, både til å søke på enkeltfag og innhold i notatene. Det er også supert å ha notatene tilgjengelig på alle plattformer til enhver tid.

8. Vær åpen. Det er ikke sikkert du synes alle fagene er like spennende, men er du åpen kan du bli positivt overrasket. Fremfor å grue deg og ha negativ innstilling bør du heller prøve å omfavne fagene du tror kan bli utfordrende (enten fordi de er kjedelige eller vanskeligere). Mange er for eksempel skeptiske til statistisk metode, men hvis du omfavner det som et nyttig verktøy for deg som fagperson blir det kanskje lettere å stå i faget. Det viktigste er å være åpen og kaste seg ut i fagene. Gi alt en sjanse!

//
Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

4 kommentarer om “Tips til fremtidige psykologistudenter

 1. Hei!

  Jeg har lurt lenge på om jeg skulle legge igjen en kommentar her og «lufte» en bekymring jeg har angående psykologistudiet, så nå har jeg bestemt meg for å bare gjøre det! 🙂 Jeg kommer til å søke dette studiet og jeg er nesten helt sikker på at jeg vil få utdelt en studieplass. Det gjør meg både glad, spent, nervøs, samtidig som jeg kjenner at jeg gruer meg. Jeg har hatt lyst til å studere psykologi siden jeg var 15-16 år gammel. Nå er jeg blitt 23, så naturligvis betyr dette veldig mye for meg og jeg hadde blitt så skuffet om jeg ikke hadde fått det til. .

  Siden du har studert psykologi i snart tre år, vet du hva jeg og andre fremtidige psykologistudenter kommer til å gå til, i alle fall om de tar studiet i Lillehammer. Noe jeg har tenkt til 🙂 Derfor tenkte jeg å høre med deg om hvordan fagbøkene er og da tenker jeg spesielt på hvordan de er skrevet. Jeg kjenner at jeg gruer meg og bekymrer meg veldig for at fagspråket skal bli for vanskelig, tungt og for avansert. Er veldig redd for at jeg ikke skal forstå hva som står og at jeg blir sittende igjen å rett og slett føler meg dum og ikke god nok for studiet.

  Hadde satt så stor pris på om du kunne sagt noe om dette! Forresten, er det sånn at alle bøkene er skrevet på engelsk?

  1. Hei Julie! Så bra at du har bestemt deg for å følge drømmen! Jeg var akkurat som deg, drømte om psykologi fra jeg var rundt 15-16 år men brukte lang tid på å tørre å følge drømmen men da jeg først gjorde det har jeg ikke angret! Jeg skjønner godt at du kjenner på at dette føles viktig, og at du kjenner nervøsitet for om du mestrer det, men det tror jeg du gjør helt fint.

   Akademiske tekster og pensumlitteratur kan være tungt, og det er definitivt et steg opp fra pensumlitteratur på VGS. De fleste bøkene (men ikke alle) er engelske, og det er tungt å lese akademisk engelsk når man ikke er kjent med det (synes i alle fall jeg). Første høsten var det mange som synes lesingen var tungt, spesielt fordi pensum var på engelsk. Det tar tid å komme inn i lesingen, og i begynnelsen bruker man gjerne en del lengre tid på å lese. Jeg synes dog det er noe som går seg til i løpet av det første semesteret, og jeg hører aldri noen klager på at pensumet vårt er vanskelig å lese lenger (annet enn at noen bøker ikke er så gode som andre). Jeg tenker at du ikke bør bekymre deg for om du forstår pensum eller at det er for vanskelig, alle bøkene er tross alt skrevet for å lære bort, og du kommer inn i det. Jeg sitter fremdeles alltid med google translate oppe når jeg leser, men bruker det sjeldnere og sjeldnere. Det er en del enkeltord som går igjen mye som kan virke avskrekkende og vanskelige, men de lærer man seg fort (f.eks en hel del engelske versjoner av «tvetydig»).

   Det aller meste av pensum er på engelsk, men vi har noe på norsk og pensum byttes ut ganske regelmessig. I de fleste fag kan man også låne bøker om tilsvarende temaer på norsk på skolens bibliotek dersom man synes engelsken er utfordrende 🙂

   Jeg har lastet opp bilder av to tilfeldige sider fra innføringsboken vår her, så kan du selv se hvordan det ligger an språkmessig (kan være du må laste ned bildene for å få lest teksten):
   Side 1: https://drive.google.com/open?id=0B61fiZtwvhwOWXFFNFFxdHlxYlB1am5tSHA2eGozd0FjSUFr
   Side 2: https://drive.google.com/open?id=0B61fiZtwvhwONFZBajNEYklBWWZWc2ljakV0STR3S1NVWElr

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s