Dette bør du tenke på før søknadsfristen

Nå er det i underkant av en måned igjen til søknadsfristen for å søke høyere utdanning via Samordna Opptak 15. april. Som fersk ut av videregående skole er det virkelig ikke lett å vite hva man skal gjøre, og i en tid med utallige studier og retninger å velge mellom er det ikke alle som er sikre på hva de skal velge. Jeg vet at jeg selv ikke var det. Jeg synes musikkbransjen var kjempespennende, men jeg ante ikke hva jeg ønsket å bruke den utdanningen til.

Dette tar meg til et tips jeg vil dele med dere, og det er å søke absolutt alt du kunne tenke deg at er interessant; studier du synes er spennende, alternative studiesteder, alle muligheter du vurderer. For selv om fristen for å søke studier er 15. april har du fremdeles anledning til å omprioritere valgene dine frem til 1. juli. Det vil si at du ikke er nødt til å forholde deg til det endelige valget før eksamen og skoleåret er over og du har tid og overskudd til å revurdere hva du virkelig vil de neste årene. Hvis du er sikker på hva du vil studere, så plasser det som førstevalget ditt.

Men, pass på at du er kvalifisert til studiet du søker, så det ikke oppstår en misforståelse. Det er svært uheldig om du søker drømmestudiet uten å sjekke opptakskravene, og det i slutten av juli viser seg at du ikke er kvalifisert når svaret på søknaden kommer.

Og folkens, ikke vent med å søke studier til siste frist. Det kan oppstå problemer med portalen eller du kan mangle spesielle koder, så sett av en halvtime til å gjøre klar søknaden din nå i mars slik at du unngår mulige problemer og stress like før 15. april. Så kom deg inn på Samordna Opptak og søk! HER kan dere også se alle frister som er viktig å huske på i søknadsprosessen.

Når svarene kommer må du huske å svare innen fristen. Hvis du ikke svarer innen fristen vil du miste studieplassen. Noen studier har også krav om at du må betale semesteravgift eller lignende innen en viss tid for å beholde studieplassen, så dette er verdt å sjekke ut for det aktuelle studiet du bestemmer deg for at du skal starte på.

Lykke til med søknadsprosessen! Viktigst av alt: husk å søke!

//Andrea, Master i økonomi og ledelse – markedsføringsledelse