Tips til fremtidige BOL-studenter

Mens min tid på BOL-studiet går mot slutten, så nærmer det seg også fristen for å søke på studier gjennom lokalt opptak og Samordna opptak. Det er to uker til søknadsfristen og for meg personlig to måneder til levering av bacheloroppgaven. Det er litt rart, og litt trist. Men også litt digg. I dette innlegget skal jeg dele noe refleksjoner rundt hva som har gjort studietiden min så lærerik og innholdsrik rent faglig, og hva jeg vil anbefale deg å gjøre for å få størst utbytte av studietiden.

Tenk nettverk
Nettverk er utrolig viktig, og da er LinkedIn en plattform jeg vil anbefale alle studenter å koble seg på. Det er businessverden sitt svar på Facebook og i løpet av studietiden møter du mange mennesker, blant annet på biblioteket, under bedriftspresentasjoner eller kanskje på byen. Mange av disse menneskene kan du knytte kontakt med på LinkedIn for å holde deg oppdatert på hva de driver med og se hva de deler. Gjennom LinkedIn kan du gjøre alt fra å søke på jobber til å se CV-en og felles forbindelser til hun med ”drømmejobben” din. LinkedIn teller antall forbindelser frem til du bikker 500.  En måte å tvinge seg selv til å tenke nettverk er å ta utfordringen med å bikke 500 forbindelser i løpet av studietiden. Tar du den utfordringen? Om du klarer det er det en god mulighet for at du har noen i ditt nettverk som blir din neste arbeidsgiver, eller som i det minste kan introdusere deg for din fremtidige arbeidstager.

Et annet godt råd som jeg har hatt stor glede av er å booke møter med mennesker som jeg synes har spennende jobber. I løpet av studietiden har jeg brukt hver eneste ferie til en kaffe eller lunsj med mennesker i Kristiansand som jeg syntes sitter i spennende stillinger. Det har gitt meg større innsikt i hvilken retning jeg vil gå (og ikke vil gå), det har gitt meg sparringspartnere, innsikt i studiets relevans og gode råd på veien. Det anbefales på sterkeste, så spør i vei. De fleste jeg har spurt sier ja med en gang, og forteller åpent og gledelig om sin hverdag og karriere.

Praksisemnet på 15 studiepoeng er også en ypperlig mulighet til å få relevant erfaring og til å bli kjent med en potensiell arbeidsgiver. Det anbefales!

Skaff deg en jobb
Kompetansen du tilegner deg gjennom teorier om organisasjon og ledelse er viktig, men arbeidserfaring er også veldig viktig. Som BOL-student tilegner du deg mye ledelses- og organisasjonskompetanse, men annen erfaring er faktisk vel så viktig. Om det er å stå i kassa på Kiwi, stå på samlebånd eller være frivillig på et ski-arrangement så vil du kunne lære mye om både kultur, kommunikasjon og kundeservice. Det gir deg respekt og forståelse som er viktig å ta med i en fremtidig jobb som leder.

Vær nysgjerrig
Podkaster er fantastisk, og de siste årene har det dukket opp flere og flere dyktige podkastere. Noe av det gøyeste med de podkastene som jeg har nevner under er at de snakker om studierelevante temaer. Du vil oppdage at begreper og teorier du leser på lesesalen vil bli satt inn i en relevant og dagsaktuell kontekst, og det vil gjøre pensum mye gøyere.

Her er mine topp fire favoritter, som alle burde vært obligatorisk for BOL spør du meg:

• Stormkast (terningkast 6)
  • Sånn er du (med helten Harald Eia)
  • Deloittecast (veldig bra)
  • Mandagsmøte (korte episoder som er meget dagsaktuelle)

Tjuvstart med studiene
Om det er studiestart til høsten så kan du tjuvstarte studiet med å lese et par bøker allerede nå. I den sammenheng vil jeg anbefale tre bøker.

– Tenke, fort og langsomt av Daniel Kahneman
– 7 Habits of Highly Effective People av Stephen Covey
– Suveren på jobb av Morten Hansen

Dessverre er ingen av de bøkene på pensum, men de to første blir det ofte referert til. Suveren på jobb er en relativt ny bok som er utrolig interessant for oss som ser verden gjennom BOL-briller. I tråd med den syvende vanen i 7 Habits of Highly Effecive People vil jeg også anbefale en bok om studieteknikk!

Jeg håper du tar til deg noen av tipsene. Begynn i det små, f.eks. med å abonnere på podkasten Stormkast. Om du har andre råd må du gjerne kommentere under.

Maurits Wesøe // Bachelor i organisasjon og ledelse