Sommerjobb for psykologistudenter

Det er midten av april, og sommeren nærmer seg med stormskritt. En av de store fordelene med å studere og ta høyere utdanning er feriene, som stort sett er veldig lange. Selv er jeg ferdig 28. mai i år, og skal nyte ferien før jeg forhåpentligvis tar fatt på master til høsten. Selv om det nå høres veldig forlokkende ut med tre måneder sommerferie, blir det ikke bare ferie på meg. Når sommerferien utgjør 1/4 av året er i alle fall ikke mangel på tid en unnskyldning for å ikke jobbe litt også.

Bachelor i psykologi er en vitenskapelig og teoretisk grad, og selv om mennesket er i sentrum av det vi studerer er ingen praksis eller direkte erfaring med arbeid med mennesker en del av utdannelsen. Jeg håper praksis blir en integrert del av graden i fremtiden, men frem til da må man søke erfaringer på egenhånd. Med andre ord passer det perfekt at vi har god tid på sommeren, og anledning til å ta på oss sommerjobber der vi kan skaffe oss relevant erfaring.

Fordelen med å gå psykologi er at det er lett å finne sommerjobb som er relevant for utdannelsen, ettersom det er så mye som er relevant. Alt arbeid som innebærer jobbing med andre mennesker, enten det er direkte i psykiatrien eller det er i kassa på nærbutikken, er relevant og bidrar til å gi deg verdifull innsikt og erfaring.

Jeg har selv jobbet med mennesker med psykisk utviklingshemming, autisme og lignende i ulike stillingsprosenter siden 2009. For meg har det utvilsomt hatt stor verdi, både som person og for utdannelsen min nå i de senere årene. Jeg vil derfor anbefale psykologistudenter å søke seg mot helse- og omsorgssektoren, og husk at det er mange ulike jobber innen det feltet: psykisk helse, omsorgsboliger, eldreomsorg, sykehus, rusomsorg, institusjoner og asylmottak for å nevne noen muligheter. Jobber på dette feltet er garantert relevant for psykologiutdannelsen, og det kan også gi deg en pekepinn på hva slags mennesker du vil jobbe med i fremtiden.

Dersom du er psykologistudent og vet at du ikke er interessert i en sånn type jobb, er det en god idé å søke jobber ut fra hvor du ser for deg at du vil jobbe i fremtiden. Kanskje du vil gå videre innen feltet arbeids- og organisasjonspsykologi? Da vil du trolig ha en stor fordel i fremtiden dersom du kombinerer psykologiutdannelsen med deltidsjobb eller sommerjobb mer rettet mot bedrifter, som for eksempel prosjektstillinger. Det er mange muligheter!

Uansett hvor du ser for deg at du kunne tenke deg å tilbringe sommeren, enten det er på stranden eller også i en jobb, tenker jeg at det viktigste er å utfordre deg selv. Det er da utviklingen skjer, og den vil uansett være verdifull for deg. Prøv deg frem, finn en jobb du liker, og prøv å se på arbeidsdagene som ikke bare jobb, men en ekstra læringsmulighet som du kan bruke i studiehverdagen.

Jobb eller ikke, ta deg tid til litt avslapping og kos også. Det er viktig å koble av og lade opp batteriene til semesteret som følger.

Linn
3. årsstudent