Våronn på Blæstad

Nå er det det blitt den tida av året igjen hvor fuglene kvitrer, sola varmer og gresset begynner å vokse igjen. Og selvfølgelig den tida den jevne duren fra traktormotoren høres konstant, støvskyen bak traktoren på jordet ser ut som et spøkelse og lukta av husdyrmøkk slår imot en med en gang man åpner et vindu. Jeg snakker om våronna.

Nå har jeg nettopp kommet tilbake til Hamar. Da jeg kjørte fra Halden i går så jeg flere som var ute med plogen, harva og såmaskinen sin. Hjemme er vi nesten ferdig. Så det deilige påskeværet har også lagt til rette for våronnkjøring, ikke bare raske briller og duggfriske bjørnunger i gode venners lag.

Det har vært fint vær også på Hedmarken i påska. Så nå er jorda lagelig, og man kan begynne å kjøre på jordene. På studiested Blæstad starter våronna i morgen. Da har de som går i 2.klasse som har emnet Feltmekanisering 1- våronn, sine første øvelser ute. Det gleder de seg nok til.

På Blæstad pløyes det om høsten, så det som skal gjøres nå er slodde, harve, så og tromle. Dette gjøres først etter en grundig gjennomgang i klasserommet. Så gjennomføres det i praksis. Såkalt learning by doing. I tillegg til at man lærer masse på forelesningene og i felt av lærerne, har man også stort utbytte takket være medstudentene. De fleste har indirekte vært involvert eller gjort våronn før. Da kan man stille spørsmål og utveksle erfaringer. Jeg syns det er en veldig god og ålreit måte å lære på. Ved at man er delt inn i små grupper blir dette enda enklere.

33745725_10155344531136373_2047864982535667712_n

I tillegg til fokus på såing, harving, slodding og tromling, så lærer de om kunstgjødselspreding og sprøyting. Studentene har faktisk anledning til å ta et kurs der du får autorisasjonsbevis for bruk av plantevernmidler dersom du deltar på kurset og består en eksamen. Det kan være kjekt å ha hvis man ønsker å kjøpe og håndtere plantevernmiddel.

Vanningsutstyr og vanningsanlegg skal det også læres om. Hvis somrene fortsetter som i 2018, kan dette vært svært nyttig kunnskap å ha med seg videre. Det er også presisjonsjordbruk og den raske utviklinga innenfor teknologi og lignende, som også jordbruket nyter godt av.

31870305_10155297058556373_6539558784467992576_n.jpg
Et annet stort fokus er selvfølgelig sikkerhet i jordbruket. HMS og KSL (kvalitetssikring i landbruket) er viktige temaer. I fjor skrev jeg et innlegg om akkurat dette.

I Feltmekanisering 2 – høstonn er fokuset på høsting av korn og gras, men dette emnet kommer altså etter sommeren.

Mens 2.klassingene har dratt på seg arbeidsbuksa og verneskoa, kan vi som går siste året på Blæstad suge til oss ny kunnskap om landbruk, miljø og samfunn. God våronn!

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi