Dette skulle jeg visst før jeg begynte på HINN

Mine tre år som student ved Høgskolen i Innlandet nærmer seg slutten. Det er faktisk det under 1 måned igjen. På disse tre årene har jeg lært flere ting jeg skulle ønske jeg visste fra før, samt hørt mine medstudenters frustrasjon over ting de skulle ønske de visste fra før. Jeg tenkte derfor å dele litt av det jeg mener alle bør vite før de begynner å studere ved Høgskolen i Innlandet:

Høgskole og universitet er nokså likt.

Forskjellen på å studere på en høgskole og et universitet er noe vi får spørsmål om stadig vekk, spesielt på utdanningsmessene. Jeg har en bachelorgrad fra et universitet fra før, og er nå straks ferdig med en Bachelor i psykologi på HINN som foreløpig er en høgskole, og konklusjonen er at det er liten forskjell.

De formelle forskjellene dreier seg om antall doktorgrader og lignende, som har liten innvirkning på hverdagen til den enkelte student. Det er en tendens til at høgskoler er mer profesjonsrettet (du får ofte en yrkestittel), men det er ikke alltid gjeldende. Etter hva jeg erfarer er ofte klassene mindre, og det er mer obligatorisk skole på høgskoler, men det varierer ut fra hva du studerer. På Bachelor i psykologi er vi for eksempel en stor klasse og har veldig lite obligatorisk. Høgskolen i Innlandet har for øvrig søkt om universitetsstaus, så om du søker deg til HINN kan det fort være at du ender opp på universitet likevel.

Som student har du mye frihet, og med frihet kommer ansvar

Dette gjelder både det sosiale og det faglige. Du må i langt større grad enn for eksempel på videregående ta kontroll over din egen studiehverdag og fritid. Ordtaket om at man må være sin egen lykkes smed gjelder kanskje mer enn noen gang akkurat i studietiden. Du er selv ansvarlig for hvordan du strukturerer skolearbeidet, hva du involverer deg i sosialt samt styring av egen økonomi. Det finnes fornøyde og misfornøyde studenter ved alle utdanningsinstitusjoner, og jeg tror nøkkelen til å bli fornøyd ligger i å ta ansvar og bruke friheten din riktig.

Å studere kan være utfordrende

Mange har spurt meg om jeg synes studiet mitt er vanskelig, og jeg har vært ganske rigid på å svare at det er utfordrende, ikke vanskelig. Men utfordrende innebærer også at noe er mer vanskelig enn andre ting, samtidig som noe er lett. Jeg tror ingen som har ambisjoner om mer enn å bare få ståkarakter leker seg gjennom studietiden. Med andre ord må de fleste legge en del arbeid i studiene. Men det er ikke bare fagene som kan være utfordrende. Som psykologistudent med mål om master i Danmark er karakterer viktig, og selv om jeg langt ifra har siktet på rent A-snitt, har karakterpresset utvilsomt vært en del av hverdagen under hele studietiden. Akkurat det har kanskje vært vanskelig, og er en utfordring jeg har jobbet en del med å håndtere.

Ferier tilhører fortiden.

Neida, ikke helt. Alle får sommer- og juleferie, men det er de eneste feriene du er garantert å få satt opp i timeplanen. Selv om noen studier har f.eks høst- og vinterferie, gjelder ikke dette alle. I tillegg blir gjerne ferier litt amputert av kommende eksamener. Jeg har for eksempel nettopp lest meg gjennom hele påskeferien. Så nyt ferier mens du har dem, for du kan ikke regne med de gjennom hele studietiden. Mange linjer har derimot mye fri eller lite obligatorisk undervisning, så det er ingenting i veien for å ta seg en ferie eller litt fri i ny og ne. Det er viktig å lade batteriene en gang i blant.

Det er mange forskjellige eksamensformer

På høgskolen er det ikke bare snakk om muntlig eller skriftlig eksamen, det kan også være snakk om praktisk eksamen, hjemmeeksamen, eller mappeeksamen (samlet vurdering av tidligere leverte oppgaver som du forbereder og for eksempel et refleksjonsnotat). Min bachelor har bestått av én hjemmeeksamen og resten skriftlige skoleeksamener, men dette varierer stort avhengig av hva du studerer.

Det går helt fint å være en eldre student

Jeg er født i 1990, og var ganske bekymret for å være for gammel sammenlignet med mine medstudenter da jeg startet. De fleste på kullet mitt er født i 1995 eller er enda yngre, og jeg har uten tvil kjent på aldersforskjellen noen ganger. Denne aldersforskjellen tror jeg dog det er mest jeg som har kjent på, og jeg har aldri opplevd noe negativt knyttet til alderen. Om noe er det bare positivt å være en eldre student, da man har mer erfaring med hva som funker for seg,  og kan bruke det for eksempel til å studere mer effektivt.

Utnytt at studiestedene er små

En stor ting som skiller mitt nåværende studieprogram fra det forrige er at terskelen for å snakke med forelesere og ansatte er veldig lav. Jeg opplever at vi studenter har mye å si, og stor påvirkningskraft for hvordan studiet er utformet og lagt opp. Foreleserne våre har vist stor fleksibilitet og har bevist gang på gang at de hører på oss og tar oss seriøst. Selv om jeg riktignok bare kan snakke for Bachelor i psykologi, vet jeg at med små studiemiljøer er dette mye lettere. Lurer du på noe eller har du for eksempel behov for for å stå over en obligatorisk forelesning kommer du langt med å bare kontakte foreleseren og spørre.

Gjør det som funker for deg

Ikke nødvendigvis gjør det alle andre gjør. Det er det aller viktigste rådet jeg har. Du kan lese en million råd og tips, høre en rekke argumenter og «fasiter» for hvordan du bør gjøre ting, men ingen av de betyr noe dersom det ikke funker for deg. Du har tid til å prøve og feile, men du sløser masse tid ved å ikke lære av feilene dine.

Linn
3. årsstudent
Bachelor i psykologi

2 kommentarer om “Dette skulle jeg visst før jeg begynte på HINN

1. Hei! Det fremkommer dessverre ikke på timeedit (den offentlige timeplanen), men må ses på undervisningsplanen som legges ut til studentene internt på Canvas i starten av skoleåret.

Linn