Tips til kommende studenter

Har du søkt studieplass ved Høgskolen i Innlandet til høsten? Da er du forhåpentligvis kommende student til høsten! Det er jo kjempespennende, kanskje har du prøvd å komme inn på studiet i flere år, eller har du tatt en sjanse og gått for noe du ikke er helt sikker på at passer deg?

Det spiller ikke nødvendigvis en altfor stor rolle – for min del så er det aktivitetene utenfor studiet som har vært viktig for meg. Som nevnt tidligere har jeg hatt mange verv og vært med på mange ulike aktiviteter utenfor lesesalen. Dette har vært svært viktig for meg med tanke på trivsel i studietiden, men også vært arenaer til å skaffe erfaringer og nettverk jeg ikke ville fått ellers. Uansett – jeg tenkte jeg skulle gi dere mine beste tips knyttet til det å være student og om studietiden generelt. Det er kanskje litt tidlig for noen, men enkelte er kanskje litt  småspente og gruer seg litt til de skal begynne å studere? Her får du noen råd på veien.

1. Bli med i Fadderuka
Fadderuka er laget for å få en kick-start på studietiden.  Ikke bare handler det om å skaffe seg venner og det sosiale, men ikke minst om å bli kjent med skolen og studiestedet ditt! For det finnes mange ulike arrangementer å være med på i Fadderuka.  Det er ikke kun konserter og bar-til-bar, men man kan også finne arrangementer som eksempelvis fotballturnering, topptur, utekino, rebusløp i byen og Standup. I fjor hadde Lillehammer også treningsøkt med Spenst! Fadderstyrene landet rundt jobber på harde livet for å lage arrangementer som skal inkludere flest mulig, og skaffe alle et best mulig utgangspunkt til å få en fantastisk studiehverdag!

2. Finn deg din studentgruppe
Spesielt på Lillehammer er det svært mange studentgrupper man kan være en del av. Litt føler jeg at jeg repeterer meg selv – men for min del har dette vært så viktig, så jeg bare kjører på. Ikke bare kan du skaffe deg erfaringer og nettverk som du ikke nødvendigvis får gjennom studiet ditt, men du finner også andre mennesker som har like interesser som deg! På Lillehammer finner man ikke bare Lillehammer studentidrett, med 13 idretter – men Friluftsgruppa, Skhilåmi, Studentkoret Lillerøst og Start Lhmr for å nevne noen. Men også linjeforeninger som Reiselivsforeningen, Sport Managementforeningen, Jussforeningen og Psykologiforeningen – også her bare for å nevne noen! Og vet du hva det beste er? At du har mulighet til å besøke alle foreningene på stand allerede i Fadderuka. Her vil du kunne melde deg inn, stille spørsmål og bli kjent med folk som du har felles interesser med! På denne måten vil du også knytte relasjoner med studenter fra andre studier enn ditt eget. Videre vil det også være mulig å være med på mange aktiviteter og arrangementer ikke bare i Lillehammer – men også landet rundt. Kanskje du deltar på studentlekene neste år?

3. Bli med på det som skjer
Det er ikke bare studentorganisasjonene som står bak arrangementer som du kan bli med på. Lillehammer generelt er også svært kjent for alle sine arrangementer. Allerede i september er det mulig å være frivillig på Lillehammer Live, og da vintersesongen kommer dukker det plutselig opp en god del med idrettsarrangementer her, blant annet World Cup og Raw Air. Dette er opplevelser og minner for livet, men kan også være erfaringer som er gull verdt for videre arbeidsliv. Om du jobber på disse arrangementene vil du få innsyn i mye du ellers ikke ville gjort. (Selvsagt så er det svært morsomt å bare være til stede og ikke jobbe også!)

4. Ikke stress
Det er mange som kommer til høgskolen med forventninger rundt hvordan studiet og studiestedet skal være. Enkelte har studert før og vet cirka hvordan det foregår, mens noen kommer rett fra videregående. Andre har kanskje reist litt, og det er en stund siden de har vært på skolebenken. Uansett: ting vil være nytt, og i starten vil ting føles uvant og vanskelig. Det er ikke få ganger studenter har kommet bort til meg og spurt hvordan de skal komme seg igjennom studiet – og det har gått veldig bra! Ting handler bare om å få perspektiv og se ting litt på avstand. Det er ikke alltid så ille som du skal ha det til. Selvfølgelig kan det føles ut som om tiden renner ut når du skal lese til fire eksamener som ikke kommer før i desember, samt med arbeidskrav som skal leveres tett på hverandre. Husk at det er mange måter å slappe av på også. Det har aldri blitt gjort noen arbeidskrav basert på stress!

5. Gled deg!
Studietiden blir for mange karakterisert som den morsomste perioden i livet. Dette litt på grunn av friheten man har, litt på grunn av studiet – men mest av alt hva du gjør den til selv! På høgskolen har man i stor grad ansvaret for egen læring, det vil si at det er svært mye selvstudium. På den ene siden har du veldig mye frihet i hverdagen med tanke på hvordan du selv legger opp hverdagen din som student. Videre er det også for mange en prøvelse, med tanke på at man ikke er vant til å strukturere hverdagen på denne måten. Det kan være uvant, men gir også mange muligheter til å være med på veldig mye i løpet av studietiden. Med andre ord er det bare å glede seg – du har alle muligheter til å studere det du ønsker, og samtidig samle opplevelser og erfaringer for livet.

I mine tidligere blogginnlegg finner du masse om både Fadderuka, studentorganisasjoner, min studiehverdag og ikke minst arrangementene i Lillehammer – og andre ting man har mulighet til å være med på i studietiden. Dersom du er nysgjerrig på dette, er det bare å sjekke det ut. Hvis ikke er det alltids mulig å stille spørsmål!

pbblogg

Gyda
3. årsstudent
Bachelor i markedsføring og ledelse av turismeopplevelser