Råd til fremtidige studenter på Blæstad

Først og fremst vil jeg gratulere deg med å velge grønn utdanning, om du har gjort det. Det er i så fall veldig lurt av deg! Norge trenger flinke folk som har kompetanse til å løse ulike utfordringer knyttet til jordbruk og bidra til at utviklingen går i riktig retning i framtida. Den ser krevende ut, det lærer vi alt om nå, så med litt kompetanse er vi i hvert fall på riktig vei.

Bli med!
Som ny student bør man alltid være med på fadderuka. Der blir man kjent med både stedet og menneskene man skal tilbringe tre år med. På Blæstad har det tidligere år vært flere ulike arrangementer som bli kjent-kveld, aktivitetsdag med volleyball og grilling samt fisketur på Gåsbu. Det bør med andre ord være noe som passer for de aller fleste.

Vær nysgjerrig!
Det er lite man får gratis her i verden, så det gjelder å være nysgjerrig og søke kunnskap der det søkes kan. Still spørsmål i forelesning; både du og dine medstudenter har godt av å tenke høyt og ha noen å sparre med. Utnytt gjesteforelesere, de er forhåpentligvis eksperter på sitt område og kan bidra til at du får et stort læringsutbytte utover vanlig pensum. Dette kan gi deg fortrinn senere.

Dra på forelesning!
Det er ikke mange undervisningstimer som er obligatoriske på Blæstad. Men for at du skal få et best mulig læringsutbytte anbefaler jeg deg å delta på så mange forelesninger som du kan. Dette gjør at du får med deg alt som blir sagt (ikke bare det som står i presentasjonene), temaer som blir diskutert og samtidig er du sosial. Det er noe med det å ta en kaffekopp med medstudenter i de korte pausene vi har etter 45 minutter med forelesning. Det er stort sett veldig hyggelig og man snakker om løst og fast og alt og ingenting.

Engasjer deg!
Studietida er det man gjør det til sjøl. Så engasjer deg gjerne i studentsamfunnet og/eller studentorganisasjonen. Da får man plutselig mer innflytelse og kan bidra til at studenthverdagen blir enda bedre for deg og dine medstudenter. I tillegg så ser et verv veldig bra ut på CV’en 😉

Det er også relativt enkelt å starte egne grupper/foreninger. Bare de siste åra har engasjerte studenter ønsket å starte grupper der man kan dele interessen sin med andre. For eksempel Blæstad Bryggarlag og Blæstad grønsakshage, som er startet av studenter som ønsker å lære mer om brygging av øl og dyrking av grønnsaker, og dele dette med andre.

Bo i nærheten!
Ved å bo i nærheten av Blæstad har man kort vei til skolen på morgenkvisten. Man har også kort vei hjem etter festligheter. Det er mange som bor i nærheten av skolen, så da har man også sitt sosiale nettverk ganske nært. Og så ligger jo Blæstad midt i Norges matfat. Da finner man lett en deltidsjobb hvis man ønsker det. I tillegg ligger Hamar bare et par steinkast unna Blæstad, og der bugner det av tilbud for oss studenter. Det er mange kulturtilbud og fritidstilbud generelt.

Lykke til, dette blir moro!

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi