Siste året på grunnskolelærer

Først er det viktig å presisere at mitt siste år er litt annerledes enn den nye femårige masterutdannelsen, i den forstand at de er litt ulikt sammensatt. For vårt fjerde og siste studieår kunne man velge mellom å fordype seg i flere undervisningsfag, eller å hoppe rett på masterutdanning. Noen i klassen min valgte det, mens andre valgte fag, alt etter hva som passet dem best rent personlig. Selv ønsker jeg å undervise i flest mulig fag, siden jeg blir nødt til å være fleksibel i læreryrket uansett. Fra jeg startet på studiet ville jeg undervise i musikk, så jeg nølte ikke når jeg endelig fikk muligheten til å studere det.

Opprinnelig er ordningen vår slik at man kan velge ett eller to fordypningsfag, men siden fagkombinasjonene ikke kolliderte i forbindelse med eksamensdatoer så fikk jeg velge tre fag. Jeg har valgt musikk, mat og helse og spesialpedagogikk. Jeg planlegger uansett å ta en mastergrad etterpå. Dermed kan jeg kalle meg lektor og studerer i totalt seks år.

Bilde av ulike matretter på et bord.
Her lagde vi sjømat i mat og helse etter besøk fra Fiskesprell. Spis fisk, bli frisk!

Det er en fordel å ha et stort mangfold i den faglige kompetansen, noe jeg sikrer meg siden jeg har valgt ekstra fag. Likevel er det mer tidkrevende og utfordrende enn jeg hadde tenkt, siden jeg kombinerer tre fordypningsfag med tre jobber, tid til forlovede og venner, og trening. Da kommer dagboka og ukes-planleggeren min til god hjelp. Der kan jeg planlegge skriftlig og føre opp de viktigste datoene digitalt langt frem i tid. Helt ærlig innser jeg etter snart fire år som student hvor vesentlig planlegging og notater er for å lykkes. Alle har vi en viss kapasitet og en viss energimengde hver dag, og med planlegging kan man lettere fordele disse ressursene hvor man selv ønsker. Det er viktig både for å gi seg selv tid og rom til å prøve og feile, noe vi alle sammen gjør av og til.

Nedenfor er ei skisse over hvordan min gjennomsnittlige studieuke ser ut:

Mandag:

Musikk kl. 09:15-15:30/ 09:45-15:30

Tirsdag:

Studiedag

Onsdag:

Mat og helse kl. 09:00-13:00/ kl.12:00-15:30

Torsdag:

Studiedag eller mat og helse kl. 09:00-13:00/ kl.12:00-15:30

Fredag:

(Hver tredje fredag) Spesialpedagogikk kl. 09:15-14:30

Vanligvis har vi pauser i femten minutter etter tre kvarter med forelesning, så man kan strekke på beina og spise litt mat før neste del begynner. Jeg håper dette ga deg litt mer klarhet i hvordan en studiedag kan se ut, og ønsker deg lykke til med studievalget eller med fortsettelsen av studier.

Hilsen Kari – Grunnskolelærerutdanning 1. – 7. trinn