Blæstaddagen 2019

Blæstaddagen er blitt et fast høydepunkt på våren for meg og sikkert mange andre. 6.juni var det i år duket for Blæstaddagen 2019. Et arrangement spekket med godbiter for studenter, bønder og andre som er interessert i norsk jordbruk. Høgskolen i Innlandet, Hedmark Bondelag, Norsk Landbruksrådgivning Innlandet, Hedmarken landbrukskontor og Hedemarken regnskapslag sto bak arrangementet.

Det hele startet med at ordfører i Hamar, Einar Busterud, ønsket velkommen. I sin tale skrøt han av Blæstad, og sa at det vi studenter blir tilbudt her innen agronomi og landbruksteknikk, er av «nasjonal betydning». Klart en blir kry av slikt! Fjorårets Blæstaddag var preget av debatt om hvorvidt Innlandet har behov for utdanninger innenfor teknikk og agronomi. Og alle var skjønt enige om at vi trenger disse utdanningene på Blæstad og at de bør være her. Derfor sa Busterud at det ikke er snakk om å «redde» Blæstad lenger, men hvordan man kan være med å utvikle Blæstad.
Videre sa ny dekan ved Fakultet for anvendt økologi, landbruksfag og bioteknologi, Maria Hörnell-Willebrand, at hun også har sterk tro på Blæstad. Fra scena i solsteiken (varte ikke hele dagen) fortalte dekanen hvor imponert hun var over både ansatte og studenters drive og kunnskap. Og det er selvsagt musikk i ørene til oss Blæstadstudenter.

Og tror dere ikke vi fikk en plog av Kverneland a, dere?! Superstas! Kverneland er verdens ledende plogprodusent og ønsker virkelig å bistå i utviklinga av Blæstad og øke kompetansen ytterligere. Les mer om plogen 2500 i-Plough her!

Så, i 13-draget begynte det å regne. Og når jeg sier regne mener jeg ikke litt yr som bare er deilig en varm sommerdag i juni. Det bøtta ned. Så det var jo selvfølgelig en gylden anledning til å få enda flere folk på foredraget om vanning og drenering. Og da ble det selvsagt dratt en og annen vits om regn, vanning og sånn. Forskerne er sterke der.
I tillegg til markvandringer, var det debatt om jordvern senere på dagen. Der var representanter fra Stange, Løten, Hamar, Ringsaker og Jordvernalliansen i Hedmark. De var ikke nødvendigvis enige i hvordan man skal forvalte matjorda og behovet (?) for flere boliger og næringsområder. Ringsaker har for eksempel omdisponert 1635 daa de siste 10 åra. Det er nesten 250 fotballbaner! Men klart dette er et aktuelt tema i Norge og spesielt på Hedmarken der noe av landets fineste matjord ligger.

blæstaddagg.jpg

Etter debatten, som for øvrig foregikk inne da himmelens sluser åpna seg igjen, var sola på plass igjen. Akkurat i tide for litt melkespannholding og øksekast. Dette skjedde selvfølgelig i sikre rammer.

I strålende sol og tungtfallende regn ble Blæstaddagen 2019 en hyggelig dag med solkrem, trivelige folk og et perfekt helgrilla lam fra Nortura. Og selvfølgelig gikk jeg hjem med mange nye capser og kulepenner.

Takk for meg og god sommer!

Siri Josefine Mo
Årsstudium agronomi